Nederlands Kamerkoor met religieuze werken van Allegri, Scarlatti en MacMillan


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Nederlands Kamerkoor met religieuze werken van Allegri, Scarlatti en MacMillan

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Nederlands Kamerkoor 1 jaar, 2 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #4241 Reactie

  Nederlands Kamerkoor

  PERSBERICHT: MISERERE ONDER LEIDING VAN PETER DIJKSTRA

  Religieuze werken van Allegri, Scarlatti en MacMillan

  Chef-dirigent Peter Dijkstra stelde voor het Nederlands Kamerkoor het programma Miserere samen: een concert dat begint én eindigt met een toonzetting van Psalm 51. Tegenover het meest bekende Miserere van Gregorio Allegri staat de psalmzetting van de Schotse componist James MacMillan. Naast beide Misereres klinkt een geheel Italiaans koorprogramma, met onder andere het tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti en de weinig uitgevoerde Tre Canti Sacri van Giacinto Scelsi. Het programma klinkt van 13 tot en met 22 april negen keer door heel Nederland.

  Mystieke schoonheid
  ”Het Miserere is gebaseerd op de tekst van psalm 51. Hierin toont de koning David berouw aan God omdat hij is vreemdgegaan. Die innige schuldbekentenis staat centraal in het Miserere”, aldus Dijkstra. Het Miserere van Allegri is een van de meest geliefde klassieke koorwerken en heeft een haast mythische geschiedenis. Het Vaticaan verbood het kopiëren van de compositie, waardoor het werk bijna anderhalve eeuw enkel in de Sixtijnse kapel klonk op Schortelwoensdag (de woensdag voor Pasen) en Goede Vrijdag. Totdat een veertienjarige jongen een dienst bijwoonde, verliefd werd op het werk en het vervolgens thuis in één keer foutloos noteerde: Wolfgang Amadeus Mozart.

  Na Allegri’s Miserere volgen andere Italiaanse koorwerken: het tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti, enkele delen uit Carlo Gesualdo’s Responsoriae en Giacinto Scelsi’s uitdagende Tre Canti Sacri. Het concert eindigt met MacMillans Miserere, waarin verstilde momenten contrasteren met expressieve uitbarstingen.

  Een voorprogramma bij ieder concert
  Als onderdeel van het educatietraject Zingen doe je samen! klinkt bij ieder concert uit de Miserere-tournee een voorprogramma van een lokaal amateurkoor. Zingen doe je samen! toert al meer dan vijf jaar succesvol langs amateurkoren door heel het land. De naam Zingen doe je samen! werd geboren tijdens het 75-jarig jubileum van het Nederlands Kamerkoor: met de befaamde ‘treinreis’ deed het koor 12 stations door het hele land aan, en zong daar samen met lokale amateurkoren. Sindsdien is Zingen doe je samen! uitgegroeid tot een succesvol educatietraject, waarbij amateurkoren coachings ontvangen door zangers van het Nederlands Kamerkoor, en vervolgens een voorprogramma kunnen verzorgen bij een concert bij hen in de buurt.

  PROGRAMMA
  Gregorio Allegri Miserere mei, Deus
  Domenico Scarlatti Stabat Mater
  Carlo Gesualdo Responsoriae
  Giacinto Scelsi Tre Canti Sacri
  James MacMillan Miserere

  Uitvoerenden

  Nederlands Kamerkoor
  Peter Dijkstra chef-dirigent

  CONCERTAGENDA
  Vr. 13 april, 20.15 uur
  Pieterskerk – Utrecht
  Voorprogramma (19:45): Vocaal Ensemble Coqu

  Za. 14 april, 20.00 uur
  Jacobskerk – Vlissingen
  Voorprogramma (19:30): Musica Cordis

  Zo. 15 april, 20.15 uur
  De Oosterpoort – Groningen
  Voorprogramma (19:45): Mrs. Johnson

  Ma. 16 april, 20.30 uur
  Musis, Muzenzaal – Arnhem
  Voorprogramma (20.00):
  Koorschool Midden-Gelderland

  Wo. 18 april, 20.15 uur
  Muziekgebouw aan ‘t IJ – Amsterdam
  Voorprogramma (19:45): Lelikoor Amsterdam

  Do. 19 april, 20.15 uur
  Grote of Jacobijnerkerk – Leeuwarden
  Voorprogramma (19:45): Northern Voices

  Vr. 20 april, 20.15 uur
  Stadskerk St. Catharina – Eindhoven
  Voorprogramma (20:00): Sotto Voce

  Za. 21 april, 20.30 uur
  Grote of Sint Laurenskerk – Rotterdam
  Voorprogramma (20:00): Canticum Amicorum

  Zo. 22 april, 14.30 uur
  Muziekcentrum – Enschede
  Voorprogramma (14:00): Arte Vocale

  Over het Nederlands Kamerkoor
  Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Ga naar de complete biografie.

  Over Peter Dijkstra
  Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Tijdens zijn studie deed hij veel ervaring op met professionele ensembles. Zo was hij o.a. assistentdirigent van het Groot Omroepkoor in 2000-2001. Met de toekenning van de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten in 2002 en het winnen van de eerste prijs van de Eric Ericson Award 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet.

Reageer op: Nederlands Kamerkoor met religieuze werken van Allegri, Scarlatti en MacMillan
Mijn informatie: