MuziekHaven: een thuishaven voor kamermuziek


Recent verschenen Forums Nieuwsforum MuziekHaven: een thuishaven voor kamermuziek

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #5125 Reageer
   Thijs Faas
   Gast

   Binnenkort kent Nederland een nieuwe locatie voor muziek. Onder de rook van Amsterdam – en letterlijk onder de rook van de Zaandammer Verkade-fabriek – wordt hard gewerkt aan de realisatie van een centrum voor kamermuziek. Een zeventiende-eeuwse schuurkerk en aangrenzende pastorie worden omgevormd tot MuziekHaven, een “thuishaven” waar kamermuziekensembles zich tijdelijk kunnen terugtrekken om zich geheel te wijden aan repetities, opnames en concerten. Daarnaast zal MuziekHaven worden gebruikt voor lokale en landelijke educatieve doeleinden, en dankzij de beschikbaarheid van logeerruimtes kan het ook fungeren als tijdelijk thuis voor ensembles die een tournee door Nederland maken. Momenteel wordt gezocht naar financiële middelen om de verbouwing van de pastorie te verwezenlijken.

   MuziekHaven is een intitiatief van diverse leden van het Busch Trio en het Van Baerle Trio: violist Mathieu van Bellen, samen met violiste Maria Milstein, pianist Omri Epstein en cellist Ori Epstein. Waar zij net zoals veel andere jonge ensembles tegenaan lopen is dat ze momenteel veel tijd kwijt met het zoeken naar locaties voor individuele en gezamenlijke repetities, en het heen en weer reizen tussen die locaties. Energie die ze liever zouden besteden aan het gezamenlijk verdiepen van hun muziek. Bovendien zijn ze voor grotere repetities nu vooral aangewezen op de gunsten van particulieren met een grote zitkamer en studievleugel.

   Tijdens hun zoektocht naar een geschikte locatie om hun droom te verwezenlijken kwamen de initiatiefnemers op het spoor van de Maria-Magdalena-kerk in Zaandam: een houten schuurkerk met pastorie. De kerk was door het Oudkatholieke bisdom van Haarlem te koop gezet nadat door het samengaan van twee parochies de kerk niet langer werd gebruikt voor missen. Na presentatie van hun plan werd uit twintig biedingen de koop gegund aan MuziekHaven.

   De kerk en pastorie heeft alle elementen die het maken tot de ideale plek voor MuziekHaven. De houten kerk heeft een schitterende akoestiek die uitermate geschikt is voor kamermuziek, dus dit wordt de plek voor gezamenlijke repetities, opnames en concerten. Bijkomend voordeel is dat de kerk ook een mooi, onlangs gerestaureerd eenklaviersorgel heeft en mede daardoor is de zaal tevens te gebruiken door middelgrote ensembles en koren. De pastorie die aan de kerk grenst wordt omgebouwd tot een verzameling geluidsdichte kamers voor individuele repetities, logeerplekken, een keuken en kantoor.

   De initiatiefnemers hebben het plan ondergebracht in een stichting die nu op zoek is naar financiële middelen om een tijdelijke verbouwingsfinanciering terug te betalen. Eind dit jaar of begin 2020 zal MuziekHaven officieel zijn deuren open.

   muziekhaven.com / MuziekHaven op Facebook

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: MuziekHaven: een thuishaven voor kamermuziek
Je informatie: