Matthäus Passion op 1 in NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Matthäus Passion op 1 in NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #3407 Reageer
   opusklassiek
   Sleutelbeheerder

   PERSBERICHT – 5 oktober 2017

   Matthäus Passion op 1 in NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst
   Aantal stemmen verdubbeld naar 50.000
   De Matthäus Passion van Bach raakt het hart en de ziel van de meeste luisteraars. Het lijdensverhaal van Jezus werd door klassieke muziekliefhebbers verkozen tot de nummer 1 in de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst. Presentator Floris Kortie maakte dat zojuist bekend bij Ab Nieuwdorp in De Klassieken (AVROTROS). Mozarts Requiem en het Requiem van Fauré eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek. De 300 klassieke muziekstukken zijn van 9 t/m 13 oktober te horen op NPO Radio 4.

   Nieuwe binnenkomers
   Marwil Straat, zendermanager NPO Radio 4: “Naast de vertrouwde muziekstukken zijn er dit jaar ook een groot aantal verrassende nieuwkomers in de lijst. Het is geweldig om te zien dat de lijst echt leeft onder klassieke muziekliefhebbers en dat zij zich sterk maken om nieuwe, veelal hedendaagse, muziekstukken in de lijst te krijgen. Daarmee houden we de lijst dynamisch.”

   De drie hoogst genoteerde nieuwe binnenkomers zijn: De Staat van Louis Andriessen (50), For Mattia van Douwe Eisenga (53) en Symfonie nr. 1, ‘In de ban van de ring’ van Johan de Meij (56).

   Record
   Het aantal stemmen is dit jaar verdubbeld naar 50.000. Dat is een record voor de NPO Radio 4 Hart en Ziel Lijst. Voor het eerst dit jaar ging NPO Radio 4 het land in met de Hart en Ziel Bus. Margriet Vroomans en Ab Nieuwdorp reden van Goes naar Groningen en van Leiden naar Maastricht om stemmen op te halen en de lokale bevolking en luisteraars te trakteren op muziek van regionale ensembles. Niet alleen op het plein, maar ook in de trein werden mensen getrakteerd op klassieke muziek. Operazangeres Tania Kross verraste reizigers met een aria uit de opera Carmen (link naar filmpje).

   Top 10
   De top 10 van de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst is:

   1 Bach, Johann Sebastian – Matthäus Passion
   2 Mozart, Wolfgang Amadeus – Requiem
   3 Fauré, Gabriel – Requiem
   4 Pärt, Arvo – Spiegel im Spiegel
   5 Pergolesi, Giovanni Battista – Stabat Mater
   6 Holt, Simeon ten – Canto Ostinato
   7 Allegri, Gregorio – Miserere
   8 Purcell, Henry – Dido and Aeneas
   9 Fauré, Gabriel – Cantique de Jean Racine
   10 Strauss, Richard – Vier letzte Lieder

   De hele Hart en Ziel Lijst vind je hier: http://www.nporadio4.nl/hartenziel

   Hart en Ziel op TV
   Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober zendt NPO 2 elke dag om 19:25 het programma Hart & Ziel Music Match uit, een nieuw spelprogramma van de NTR over vooroordelen over klassieke muziek. Aansluitend brengt NPO Cultura om 19:45 uur een wisselend programma, waaronder een documentaire over de invloed van de compositie ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt. Op vrijdag 13 oktober om 20:15 uur zendt NPO Cultura live het Hart & Ziel Slotconcert in TivoliVredenburg uit.

   NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival
   Vrijdag 13 oktober is TivoliVredenburg het podium voor het gratis toegankelijke Hart & Ziel Festival. NPO Radio 4 sluit de uitzendweek feestelijk af met een locatie-uitzending en verschillende Hart & Ziel activiteiten. De finale van de dag is het Hart & Ziel Concert om 20.15 uur in de Hertz-zaal. Het publiek thuis en in de zaal geniet tijdens dit concert van de hoogtepunten uit de Hart & Ziel Lijst van 2017.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Matthäus Passion op 1 in NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst
Je informatie: