Matthäus-Passion door Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Matthäus-Passion door Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #4016 Reageer
   opusklassiek
   Sleutelbeheerder

   PERSBERICHT

   Jos van Veldhoven dirigeert de Matthäus-Passion voor het laatst als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging
   De populairste klassieke muziek in Nederland is zonder twijfel Bachs Matthäus-Passion. Elk jaar is heel Nederland in de dagen voor Pasen in de ban van Bach.
   Hoe dat komt? Misschien omdat het verhaal gaat over het leven zelf – het stuk zit vol emoties die vandaag de dag nog steeds actueel zijn: lijden, bitterheid, overgave, schuld en berouw. Bovendien is de Matthäus-Passion veelzijdig en gevarieerd: ondanks zijn niet kinderachtige lengte blijft Bachs meesterwerk boeien tot de laatste noot. Begrijpelijk: de passie bevat beschouwende aria’s, een meeslepende verteller én razendsnelle scènewisselingen.
   Zeker is dat Bach met zijn passiemuziek keer op keer mensen weet te raken; met de Matthäus-Passion snijdt Bach door je ziel. Mede daardoor klinkt de uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging al bijna 100 jaar onverminderd avontuurlijk en meeslepend, in de Grote Kerk van Naarden en op verschillende locaties in het hele land.

   Een bijzonder jaar
   Dit jaar is onze Matthäus-Passion extra bijzonder. In de afgelopen 35 jaar klonk het ‘Erbarme dich’ en ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’ vele malen onder leiding van Jos van Veldhoven; dit jaar zal de afscheidnemend artistiek leider voor het laatst in die hoedanigheid onze Matthäus-Passion dirigeren.
   Speciaal voor die gelegenheid heeft het concert in Utrecht op 20 maart een bijzondere opstelling, waarbij het publiek dichtbij de musici op het podium kan zitten en het nieuwe barokorgel van de Grote Zaal wordt bespeeld.
   Bovendien organiseert de Bachvereniging een extra uitvoering in Utrecht op 21 maart 2018, de verjaardag van Bach. Tijdens dat concert in TivoliVredenburg, de ‘Nationale Matthäus-Passion’, zingen kinderkoren mee met de koralen uit Bachs passie.

   Agenda en uitvoerenden
   17 maart, 19.00 uur – Groningen, Oosterpoort
   18 maart, 14.15 uur – Eindhoven, Muziekgebouw (UITVERKOCHT)
   19 maart, 19.30 uur – Rotterdam, De Doelen
   20 maart, 19.30 uur – Utrecht, TivoliVredenburg (UITVERKOCHT)
   21 maart, 19.00 uur – Utrecht, TivoliVredenburg (met groot kinderkoor)
   22 maart, 19.30 uur – Tilburg, Concertzaal (UITVERKOCHT)
   24 maart, 14.00 uur – Aardenburg, Sint-Baafskerk
   25 maart, 14.30 uur – Naarden, Grote Kerk
   27 maart, 19.00 uur – Naarden, Grote Kerk
   28 maart, 19.00 uur – Naarden, Grote Kerk
   29 maart, 19.00 uur – Naarden, Grote Kerk
   30 maart, 11.30 uur – Naarden, Grote Kerk (UITVERKOCHT)
   31 maart, 11.30 uur – Naarden, Grote Kerk

   Programma
   Johann Sebastian Bach
   Matthäus-Passion, BWV 244

   Uitvoerenden
   Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven
   Solisten: Thomas Hobbs (evangelist), Griet De Geyter (sopraan), Alex Potter (alt), Valerio Contaldo (tenor), Stephan MacLeod (Christus/bas), Isabel Schicketanz (sopraan), David Erler (alt), Benedict Hymas (tenor), Sebastian Noack (bas)
   Kampen Boys Choir

   Over de Nederlandse Bachvereniging
   De Nederlandse Bachvereniging werd in 1921 opgericht om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Door de jaren heen groeide het gezelschap uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Per seizoen zijn er zo’n zestig concerten door heel Nederland en in het buitenland. Met innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt artistiek leider Jos van Veldhoven telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en tijdgenoten. Op 2 mei 2014 startte de Nederlandse Bachvereniging met het project All of Bach – het uitvoeren en opnemen van de werken van Bach, die online worden gepubliceerd op http://www.allofbach.com.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Matthäus-Passion door Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven
Je informatie: