MAARTEN ENGELTJES EN LAVINIA MEIJER OP TOURNEE MET NEDERLANDS KAMERKOOR


Recent verschenen Forums Nieuwsforum MAARTEN ENGELTJES EN LAVINIA MEIJER OP TOURNEE MET NEDERLANDS KAMERKOOR

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #4378 Reageer
   Nederlands Kamerkoor
   Gast

   MAARTEN ENGELTJES EN LAVINIA MEIJER OP TOURNEE MET NEDERLANDS KAMERKOOR
   100 jaar Bernstein – Amerikaanse composities van Bernstein, Glass, Copland

   Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. chef-dirigent Peter Dijkstra ontmoet in mei twee van Nederlands meest uitgesproken musici: countertenor Maarten Engeltjes en harpiste Lavinia Meijer. Samen vieren ze de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein. Centraal staan de Chichester Psalms, een van Bernsteins meest persoonlijke werken. Het wordt geflankeerd door werken van andere Amerikaanse componisten als Aaron Coplands In the Beginning (voor koor en alt), Aaron Jay Kernis’ Ecstatic Meditations, en een solo voor harp van Philip Glass.

   Bernstein en tijdgenoten
   In 2018 is het 100 jaar geleden dat Leonard Bernstein werd geboren in New York, als zoon van joods-Russische immigranten. Bernstein was jarenlang het gezicht van de klassieke muziek in de Verenigde Staten. Midden jaren zestig schreef hij de Chichester Psalms die naar eigen zeggen de meest toegankelijke compositie ooit in zijn repertoire zou worden. Als uitvoerend musicus en componist slechtte Bernstein de grenzen tussen klassieke muziek en andere muziekgenres, waarbij hij al snel de harten van het publiek voor zich won. Samen met werken van Copland, Glass, Kernis en Traiger vormt het een programma met Amerikaanse muziek met een meditatieve inslag.

   Een seizoen in het teken van Psalmen
   Het seizoen 2017-2018 staat voor het Nederlands Kamerkoor in het teken van de Psalmen. Naast het grootschalige project 150 Psalms, dat de afgelopen maanden plaatsvond in Utrecht, New York en Brussel, staan psalmzettingen centraal in drie concertseries. Het jaar opende met Stravinsky’s Psalmensymfonie, in april klonk het Miserere van Allegri en MacMillan. Het seizoen wordt groots afgesloten met Bernsteins Chichester Psalms. Bernstein schreef met de Chichester Psalms een sublieme cyclus met zettingen van psalmen die in het Oude Testament zijn toegeschreven aan de harp spelende Koning David. De harp speelt dan ook een belangrijke rol in zowel deze compositie als de rest van het programma, uitgevoerd door niemand minder dan Lavinia Meijer. De hoofdrol is weggelegd voor countertenor Maarten Engeltjes die zowel in de Chichester Psalms als in Coplands In the Beginning de virtuoze zangpartijen voor zijn rekening neemt. In het hart van het programma ontmoeten Lavinia en Maarten elkaar in een intiem duet van Purcell.

   Zie voor verdere informatie: https://nederlandskamerkoor.crmplatform.nl/templates/nieuwsbrief_nieuw/webversie_nieuw.vm?i=539707F7366A51EA

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: MAARTEN ENGELTJES EN LAVINIA MEIJER OP TOURNEE MET NEDERLANDS KAMERKOOR
Je informatie: