Laren Klassiek brengt sprankelend Weihnachtsoratorium in Sint Jansbasiliek


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Laren Klassiek brengt sprankelend Weihnachtsoratorium in Sint Jansbasiliek

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #3681 Reageer
   opusklassiek
   Sleutelbeheerder

   PERSBERICHT

   Laren Klassiek brengt sprankelend Weihnachtsoratorium in Sint Jansbasiliek

   Een feestelijker opening van het Kerstfeest is nauwelijks voor te stellen met een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Woensdagavond 13 december om 20.00 uur is het zover in de Sint Jansbasiliek. Onder leiding van dirigent Ed Spanjaard brengt de Stichting Laren Klassiek, in een eigen productie, een keur van meer dan talentvolle Nederlandse solisten zoals Selma Harkink sopraan ( Opera Dortmund, Bonn en Nationale Reisopera) , Dave ten Kate countertenor ( Na René Jacobs, Michael Chance en Andreas Scholl lijkt er, zoveel is duidelijk, een nieuwe ster aan het ‘stimmliche’ firmament te zijn verschenen. Maarten Brand, musicoloog) , André Post tenor ( Trad o.a. op met dirigenten als Jaap van Zweden, Jan-Willem de Vriend, Daniel Reuss, Jan Stulen, Fabio Luisi, en Hartmut Haenchen ) en Raoul Steffani (prijswinnaar Prinses Christina Concours, Grachtenfestival Conservatorium Concours, en Elisabeth Everts prijs) De solisten worden begeleid door Camerata Particolare en organist Wybe Kooijmans

   Over het Weihnachtsoratorium
   ‘Oratorium’ schreef Bach in december 1734 op de partituur van zes verzamelde cantates. Daarmee maakte hij duidelijk dat hij ze als een eenheid zag, hoewel ze bedoeld waren voor verschillende zon- en feestdagen rond Kerst en Nieuwjaar. Elke cantate werd afzonderlijk uitgevoerd op de daarvoor bestemde feestdag, maar Bach stond in Leipzig onder druk en putte (herbruikte, iets dat heel gebruikelijk was) voor zijn Weihnachtsoratorium rijkelijk uit zijn feestcantates voor koningen, keurvorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders aan het Saskische hof. Het is mede daarom waarom de muziek van Bachs kerstcantates iedereen zo direct aanspreekt, gelovig of ongelovig.

   “Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage.”
   Laat u een avondlang muzikaal en spiritueel verwonderen en inspireren in de feestvreugde van dreunende pauken, zinderende fluiten, echo’s , ontroerende aria’s en hemelse koormuziek in dit Bijbels kerstverhaal zo virtuoos en sprankelend gecomponeerd door een van de grootse componisten ooit.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Laren Klassiek brengt sprankelend Weihnachtsoratorium in Sint Jansbasiliek
Je informatie: