Laatste AAA Festival in teken van 'pop-art' i.s.m. Holland Festival


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Laatste AAA Festival in teken van 'pop-art' i.s.m. Holland Festival

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 1 maand geleden door Concertgebouworkest.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #1126 Reageer
   Concertgebouworkest
   Gast

   Laatste AAA Festival in het teken van ‘pop-art’, i.s.m. met het Holland Festival Speciale gast is de Amerikaanse popmusicus en componist Son Lux aka Ryan Lott

   Het laatste AAA Festival van dit seizoen heeft ‘pop-art’ als thema. Het evenement vindt plaats van 15 tot 17 juni in samenwerking met het Holland Festival. Pop en klassiek worden vaak als gescheiden marktsegmenten beschouwd, maar niet door iedereen. Al decennialang zijn er musici en muziekliefhebbers die de grenzen uit volle overtuiging overschrijden of uitwissen. Het Concertgebouworkest begeeft zich in dit spannende overgangsgebied. Voor deze avontuurlijke ontmoeting slaat het de handen ineen met popartiest Son Lux en dirigent André de Ridder.
   Koninklijk Concertgebouworkest en Son Lux Son Lux aka Ryan Lott (Denver, 1979) is een Amerikaanse popmusicus en componist met een gedegen klassieke achtergrond. Momenteel bestormt hij de internationale podia met zijn geheel eigen muziek, die wortelt in de vernieuwende pop, de minimal music en het werk van Charles Ives, grondlegger van de Amerikaanse moderne muziek. Ives is met zijn collageachtige werken vol verwijzingen naar het alledaagse een vroege voorloper van de popart in muziek. Zijn Three Places in New England uit 1914–1929 wordt afgewisseld met songs van Son Lux, in een nieuw jasje gestoken door Ryan Lott en Jules Buckley. In opdracht van het Holland Festival schreef Ryan Lott ook een sprankelend nieuw symfonisch werk voor het Concertgebouworkest. Voorts klinken twee delen uit het zelden te horen Star-Child, een meesterwerk van de Amerikaan George Crumb, en het exuberante Unstuck (Nederlandse première) van Andrew Norman, een jaargenoot en vriend van Son Lux. In het werk van Crumb soleert de AmerikaansNederlandse sopraan Claron McFadden, die ook een van de songs voor haar rekening neemt.
   De concerten Op donderdag 16 juni begint het concert van het orkest met Son Lux om 21.15 uur. Hieraan voorafgaand, om 20.15 uur, spreekt Jasper Krabbé in de Grote Zaal van het Concertgebouw naar aanleiding van vier reusachtige panelen die hij heeft geschilderd met steeds heel specifieke (pop)muziek in gedachte. Na het concert is er het vrij toegankelijke Entrée Late Night Café in de Koorzaal en Entreehal. Op vrijdag begint het concert met Son Lux om 20.15 uur en bevat het programma een pauze. In de Koorzaal wordt om 19.15 uur een inleiding gegeven. Na afloop van het concert spreekt adjunct-directeur artistieke zaken Joel Ethan Fried met dirigent André de Ridder, Ryan Lott, Claron McFadden en een orkestlid in een afsluitend Meet the Artists.
   Rond de concerten Het driedaagse AAA Festival begint op woensdag 15 juni met een lezing in Spui25, te geven door Jaap Kooijman, universitair hoofddocent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Hieraan voorafgaand speelt eerste plaatsvervangend concertmeester Tjeerd Top een nummer van Led Zeppelin in een bewerking voor viool. Dit werk is ook te horen voorafgaand aan het orkestconcert van donderdag, als in VondelCS voor de derde keer een AAA Appetizer wordt georganiseerd – een sprankelend aperitief met spreker, kunst en veel kamermuziek (Ives, maar ook Radiohead en de Bohemian Rhapsody door een strijkkwartet). Ook is er soep met brood. De Appetizer begint om 18.00 uur.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Laatste AAA Festival in teken van 'pop-art' i.s.m. Holland Festival
Je informatie: