Kristina Vårlid wint Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Kristina Vårlid wint Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #2662 Reageer
   Grachtenfestival
   Gast

   p e r s b e r i c h t Amsterdam, 12 februari 2017

   Kristina Vårlid wint Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017
   Gitariste Kristina Vårlid is de winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017. Kristina studeert aan Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tijdens de finale streden zes studenten in de Amsterdamse NedPhO-Koepel om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Kristina wint een optreden tijdens het Grachtenfestival 2017, dat plaatsvindt van 11 tot en met 20 augustus en een tour langs Nederlandse concertzalen in het seizoen 2017/2018. Verder wint zij een geldbedrag van €5.000, ter beschikking gesteld door het Sena Muziekproductiefonds, een optreden tijdens het Lunchconcert op woensdag 28 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en een professionele fotoshoot door Ronald Knapp.

   Gitariste Kristina Vårlid hoort dat ze het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017 heeft gewonnen. Foto: Ronald Knapp..
   Juryvoorzitter en harpist Remy van Kesteren vond de kwaliteit van de kandidaten hoog: “De kandidaten zaten dicht bij elkaar, het waren heel goede kandidaten.” Hij roemde het spel van Kristina: “Ze speelde heel sensitief, heel gevoelig en liet op een heel mooie manier de gitaar horen.”
   De Publieksprijs ging met 36% van de stemmen naar saxofonist Jos Baggermans, studerend aan het ArtEZ Conservatorium. De saxofonist wint daarmee een optreden tijdens het Grachtenfestival 2017 en een tour langs zeven Nederlandse concertzalen – samen met de winnaar van de Vakjuryprijs.
   De finalisten werden door de jury beoordeeld op instrumentbeheersing en repertoirekeuze. Daarnaast beoordeelt de jury de manier waarop de musicus zich presenteert aan het publiek. De finalisten kregen enkele weken voor de finale een presentatietraining van Ab Nieuwdorp, presentator op NPO Radio 4 en artistiek adviseur van het Grachtenfestival.
   Naast Remy van Kesteren bestond de jury uit Pieter Alferink (talentscout en voormalig impresario), Frederike Berntsen (muziekjournalist), Werner Herbers (voormalig solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkests), Merlijn Kerkhof (schrijver en muziekjournalist) en Taco Kooistra (dirigent).
   Al twintig jaar biedt het Grachtenfestival een podium aan jonge musici, waarbij het Conservatorium Concours de plek is waar conservatoriumstudenten zich kunnen presenteren aan het Nederlandse publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen kandidaten af naar de landelijke voorronde, waar een jury vijf kandidaten selecteert voor de finale. De zesde finalist wordt aangewezen door het publiek dat aanwezig is bij de voorronde.
   Eerdere edities van het Nederlands Conservatorium Concours werden gewonnen door Raoul Steffani, bariton (Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg), Daahoud Salim, pianist (2015, Conservatorium van Amsterdam), Vincent van Amsterdam, accordeon (2014, Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg), Nicolas van Poucke, piano (2013, Conservatorium van Amsterdam), Davai Perkusion (2013, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Lidy Blijdorp, cello (2012, Conservatorium van Amsterdam), Blake Weston, klarinet (2011, Conservatorium van Amsterdam), Anne Veinberg, piano (2009, Codarts Rotterdam), Pia Greiner, cello (2008, Prins Claus Conservatorium Groningen), Dimitar Dimitrov, piano (2007, Prins Claus Conservatorium Groningen). Mirjam Overlach, harp (2006, Conservatorium van Amsterdam), Viktoriya Yermolyeva, piano (2005, Codarts Rotterdam), Frederieke Saeijs, viool (2004, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Niels Meliefste, slagwerk (2003, Koninklijk Conservatorium Den Haag).

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Kristina Vårlid wint Grachtenfestival Conservatorium Concours 2017
Je informatie: