Recent verschenen › Forums › Nieuwsforum › Koninklijk Concertgebouworkest krijgt een eigen huis
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 8 jaren geleden door Koninklijk Concertgebouworkest.
-
AuteurBerichten
-
-
Koninklijk ConcertgebouworkestGast
Koninklijk Concertgebouworkest krijgt een eigen huis
24 augustus 2016
‘RCO House’ in de Gabriël Metsustraat brengt vele faciliteiten samen onder één dak
Het Koninklijk Concertgebouworkest krijgt een eigen huis. Het ‘RCO House’ heeft Gabriël Metsustraat 16 als adres, ligt op een steenworp afstand van het Concertgebouw en kijkt uit op het Museumplein. De sleuteloverdracht heeft dinsdag 23 augustus plaatsgevonden. Met de aankoop gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen plek te creëren met muziekstudio’s voor de orkestmusici.
Orkestleden hebben vaak niet de financiële armslag om in of rond Amsterdam geschikte woonruimte te vinden die de mogelijkheid biedt thuis te studeren of orkestpartijen voor te bereiden. Daarom zal het nieuwe pand in een grote behoefte voorzien. Het RCO House levert ook de gewenste faciliteiten voor de internationale Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest, die begaafde jonge musici een seizoen lang orkestervaring biedt. Het zal bovendien ruimte bieden aan evenementen tot 100 personen, zoals inleidingen, cursussen, muzieklessen voor schoolklassen en andere educatieve activiteiten. Het kantoor en de staf, nu krap behuisd aan de Jacob Obrechtstraat, zullen eveneens hun onderkomen vinden op het nieuwe adres.
Het pand
Gabriël Metsustraat 16 werd in 1908 door de beroemde architect H.P. Berlage ontworpen als een ‘Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes’. Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek aan kunstvoorwerpen van Instituur Collectie Nederland. Een verbouwing, restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw, inclusief de benodigde akoestische en geluidsisolerende maatregelen, zijn nodig om het pand geschikt te maken voor zijn nieuwe functie. Het Koninklijk Concertgebouworkest hoopt het pand in 2018, rond de viering van zijn 130ste verjaardag, te kunnen betrekken.Impact
Het Concertgebouworkest verwacht dat het RCO House op vele fronten een grote impact zal hebben. Het gebouw krijgt een open karakter en draagt daarmee bij aan de positionering en de zichtbaarheid van het orkest. Hierbij wordt in hoge mate rekening gehouden met de originele functie van het pand: het doorgeven van kennis aan nieuwe generaties. Het RCO House levert ook direct een bijdrage aan de kwaliteit van het orkest, doordat musici in alle rust kunnen studeren en samenwerken. Bovendien zullen stafleden en musici elkaar onder één dak sneller weten te vinden, wat de efficiëntie en creativiteit bevordert.Financiering
De totale kosten zijn geraamd op 12,5 miljoen euro. Met de aankoop zelf is een bedrag gemoeid van 4,5 miljoen euro, waarvoor een lening is afgesloten. Het Concertgebouworkest heeft de ambitie om 10 miljoen euro te werven van particulieren, fondsen en bedrijven. Er is reeds voor 2 miljoen toegezegd door enkele grote donateurs en een vermogensfonds. Het orkest heeft inmiddels een campagnecomité opgericht van betrokken ‘ambassadeurs’ met een groot netwerk. Naar verwachting zullen de nieuwe faciliteiten in het RCO House de sponsor- en fondsenwervingsprogramma’s een extra impuls geven.Jan Raes, algemeen directeur:
“Met het RCO House gaat een droom van het Koninklijk Concertgebouworkest in vervulling: een huis waar onze musici zich in alle rust kunnen voorbereiden op de vele concerten in binnen- en buitenland, waar wij onze ambities op het gebied van educatie en kamermuziek kunnen realiseren en waar orkest en staf een onderkomen vinden. Wij vergroten hiermee onze zichtbaarheid in de stad en aan het Museumplein in het bijzonder. De multifunctionele faciliteiten van het RCO House zullen volledig voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan een modern, internationaal opererend toporkest worden gesteld.”
-
-
AuteurBerichten