Karina Canellakis nieuwe chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Karina Canellakis nieuwe chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #4446 Reageer
   The Publicity Company
   Gast

   PERSBERICHT
   °°°°°°°°°°°
   Karina Canellakis nieuwe chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest

   De 36-jarige Amerikaanse Karina Canellakis is de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Het is de eerste benoeming van een vrouwelijke chef-dirigent bij een Nederlands symfonieorkest. Canellakis zal per 1 september 2019 voor tenminste vier jaar aan het orkest verbonden zijn en volgt in deze rol Markus Stenz op.

   De toekenning in 2016 van de Sir Georg Solti Conducting Award betekende voor Karina Canellakis haar internationale doorbraak. In de afgelopen twee seizoenen stond zij voor meer dan 25 gerenommeerde orkesten. In juni 2018 maakt zij haar debuut bij het Orchestre de Paris, deze zomer dirigeert ze het BBC Symphony Orchestra bij de Proms en de Wiener Symphoniker tijdens de Bregenzer Festspiele. Volgend seizoen zal ze het prestigieuze Nobelprijsconcert dirigeren met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm en maakt ze haar debuut bij onder meer de London Philharmonic, het Filharmonisch Orkest van Oslo en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. In Noord-Amerika staat zij voor het Orchestre Symphonique de Montréal en de symfonieorkesten van Dallas, Detroit, Cincinnati, Milwaukee en St. Louis.

   In maart jl. maakte Canellakis een uitzonderlijk debuut met het Radio Filharmonisch Orkest in Utrecht en Amsterdam, met werken van Britten, Sjostakovitsj en Beethoven. Haar concerten blonken uit in spontaniteit én verdieping, gekoppeld aan orkestrale schoonheid en perfectie. Na afloop van deze concerten klonk bij veel musici de roep om haar als chef-dirigent uit te nodigen.

   Roland Kieft, algemeen directeur van de Stichting Omroep Muziek: “Ik ben bijzonder blij met de benoeming van Karina Canellakis tot chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Musici, staf en publiek waren onder de indruk van haar verdiepte muzikale overtuiging, professionaliteit, en haar menselijke, respectvolle houding. De concerten in maart jl. behoren tot de beste die ik in de afgelopen jaren gehoord heb. Haar brede oriëntatie: symfonisch, vocaal, opera én nieuw-gecomponeerde muziek, past volmaakt bij het Radio Filharmonisch Orkest. Met haar komst openen we een nieuw hoofdstuk en gloort er een toekomst waarin topkwaliteit en vernieuwing hand in hand gaan.”

   Karina Canellakis: “Het was liefde op het eerste gezicht, meteen vanaf de eerste repetitie. Ik was zeer onder de indruk van het commitment van het orkest aan schoonheid en finesse, van hun nieuwsgierigheid, aandacht voor detail, virtuositeit, intense concentratie, welwillendheid en de wens om dieper in ongebruikelijk repertoire te duiken, terwijl het toch een gevoel voor humor, openheid en warmte bleef uitstralen. Er was een natuurlijke manier van communiceren, een vrijheid van denken, en dat kwam nog duidelijker naar voren in de prachtige gesprekken die ik met vele musici afzonderlijk had, tussen de repetities en concerten door. Dat alles maakt dat ik meer dan blij ben en het een eer vind dat men mij heeft gevraagd als chef-dirigent van dit geweldige orkest. Ik ben ervan overtuigd dat wij in onze gezamenlijke toekomst vele grenzen zullen overschrijden.”

   Canellakis zal in seizoen 2019-2020 vijf producties voor haar rekening nemen. In de volgende drie seizoenen zal zij tien producties per jaar gaan leiden. Zij zal haar werkzaamheden verrichten naast vaste gastdirigent James Gaffigan, die in ieder geval tot seizoen 2022-2023 aan het orkest verbonden zal zijn. Markus Stenz zal met regelmaat blijven terugkeren bij het Radio Filharmonisch Orkest, met name waar het om grootschalige, nieuw-gecomponeerde muziek gaat, zoals ook de voormalige chef-dirigenten Bernard Haitink, Edo de Waart en Jaap van Zweden zullen blijven terugkeren bij het orkest.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Karina Canellakis nieuwe chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest
Je informatie: