Recent verschenen › Forums › Nieuwsforum › JAN RAES KRIJGT TITEL ‘MAESTRO HONORIS CAUSA’ 2016
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 10 maanden geleden door opusklassiek.
-
AuteurBerichten
-
-
opusklassiekSleutelbeheerder
JAN RAES KRIJGT TITEL ‘MAESTRO HONORIS CAUSA’ 2016
Stichting Conservatorium Antwerpen eert algemeen directeur Koninklijk Concertgebouworkest Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest, is door de Stichting Conservatorium Antwerpen gehuldigd met de titel ‘Maestro Honoris Causa’ 2016. De eervolle onderscheiding wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt. Tot de eerdere laureaten behoren Toots Thielemans, Jos Van Immerseel, Philippe Herreweghe, José Van Dam, René Jacobs, Gerard Mortier (postuum) en Luk Perceval.‘Met Antwerpenaar Jan Raes is gekozen voor een veelzijdige persoonlijkheid die vandaag wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande cultuurmanagers in Europa,’ aldus de Stichting. Als fluitist was Raes ooit student aan het Conservatorium van Antwerpen. In 1984 werd hij er docent, later cultureel coördinator en vanaf 1997 was hij artistiek directeur. Raes was zelf medeoprichter van de Stichting Conservatorium Antwerpen. In België vervulde hij tal van andere functies, voordat hij naar Nederland vertrok. Van 2004 tot 2008 was Raes algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gergiev Festival, waarna hij de overstap maakte naar het Koninklijk Concertgebouworkest.
De Stichting Conservatorium Antwerpen werd opgericht door de directie van het Conservatorium, samen met de Antwerpse economische, politieke, academische en culturele gemeenschap. De Stichting wil door mecenaat de uitbouw van het Conservatorium mogelijk maken en de uitstraling ervan versterken. Zij stelt middelen ter beschikking voor masterclasses, beurzen en instrumenten, kent jaarlijks de titel toe van ‘Maestro Honoris Causa’ en organiseert de bijhorende Gala-avond.
De uitreiking aan Jan Raes vond plaats op dinsdagavond 15 november in de Blauwe Zaal van deSingel. Het is niet de eerste onderscheiding die hij in zijn vaderland krijgt. Twee jaar geleden werd Raes door koning Filip van België in de erfelijke adeldom verheven wegens grote verdiensten. Sindsdien mag hij zich baron noemen.
-
-
AuteurBerichten