Recent verschenen › Forums › Lezersforum › In Twente begint de victorie
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 4 maanden geleden door Peter Oudenaarde.
-
AuteurBerichten
-
-
opusklassiekSleutelbeheerder
U heeft het misschien op ons Nieuwsforum of elders gelezen: met ingang van het concertseizoen 2017/18 wordt Ed Spanjaard (1948) de chefdirigent van het Orkest van het Oosten. Hij volgt Jan Willem de Vriend op, die bij het Residentie Orkest aan de slag is gegaan.
Een gouden greep, de benoeming van Ed Spanjaard, die toegerust met een enorme muzikale en technische bagage zich mede zal ontfermen over een repertoire dat de behoudende Nederlanders (ik zou ze niet graag tellen) het liefst aan de verre einder zien. Wie een kijkje neemt op de website van Ed Spanjaard (http://www.edspanjaard.nl/) kan zich waarschijnlijk wel een beeld vormen van wat er straks in Twente op de programma’s verschijnen; al zal het niet in de turbostand zijn (alle goede dingen gaan doorgaans geleidelijk). Terwijl men het in de andere gewesten – de Horizon-serie van het KCO uitgezonderd, al is het een druppel op een gloeiende plaat – moet doen met overbekend repertoire wordt er straks in Twente een lans gebroken. Dat is – en ik chargeer niet – het voordeel van een NEDERLANDSE dirigent: hij heeft notie van NEDERLANDSE muziek. Dat profiel staat in geen enkel sollicitatie- of wervingsboekje van de orkestdirecteur.
Met Ed Spanjaard krijgt Twente een dirigent die zich in zowel een breed als diep repertoire met allerlei uiteenlopende ensembles heeft bewezen en nog bewijst. Een onvervalste en onvermoeibare voorvechter van repertoire dat door vrijwel alle andere dirigenten niet eens wordt aangeraakt, laat staan uitgevoerd. Matthijs Vermeulen, Willem Pijpers en Henk Badings lachen misschien wel in hun vuistje, al is het dan postuum. De (nog) levende componisten krijgen misschien de kans die hen al jaren wordt ontzegd. Als in Twente de victorie niet begint dan daagt het tenminste wel in het oosten! In het zuiden, westen en noorden daagt er vooralsnog niets en blijft alles bij het oude. En dat laatste moet helaas letterlijk worden genomen.
-
Peter OudenaardeGast
Of in Twente echt de victorie zal beginnen weet ik zo net nog niet, maar wel sta ik er versteld van dat in ons land zo weinig wordt gedaan aan de muziek van onze vaderlandse componisten, zowel uit verleden als heden. Ik weet werkelijk niet waar dit aan ligt, maar stuitend is het wel. Ik vermoed dat het komt door een soort van kongsie, allerlei krachten in de muziekbranche dit dit tegenwerken. Ik denk aan impresario’s, orkestcommissies, dirigenten, solisten, programmeurs en artistieke directeuren. Ze tonen allemaal een stuitend gebrek aan historisch besef (dat misschien samenhangt met een gebrek aan historische kennis). Het publiek krijgt alleen voorgeschoteld wat de kongsie bepaalt. Dat publiek weet waarschijnlijk niet eens van het bestaan van de Nederlandse muziek. We hebben in ons land geweldige musici als Frans van Ruth en Doris Hochscheid die tot zelfs in Indonesië cellosonates van Nederlandse componisten uitvoeren. Ik herinner me ook een uitspraak van een Nederlandse dirigent (ik weet zo een twee drie niet wie): “Ik kan overal Nederlandse muziek uitvoeren, behalve in Nederland.” Ik help het u wensen, maar ik vermoed dat het tij niet meer te keren valt. Wat is weggezakt kan niet meer worden opgekrikt. En wie dat wel probeert zal onherroepelijk in het drijfzand terechtkomen. Wat is er op cultureel gebied in dit land al niet kapot gemaakt! En dan ook nog willens en wetens!
-
-
AuteurBerichten