Horizon


 • Dit onderwerp bevat 1 deelnemer en 0 reacties.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #1487 Reageer
   Koninklijk Concertgebouworkest
   Gast

   NIEUWE SERIE HORIZON OPENT MET EEN ODE AAN ANDALUSIË

   Debuterende dirigent en grote namen uit de flamencowereld te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest
   Het Koninklijk Concertgebouworkest presenteert dit seizoen de nieuwe serie Horizon: drie verrassende, grensverleggende concertavonden rondom een actueel thema, in samenwerking met instellingen uit diverse kunstdisciplines. Het is de opvolger van het AAA Festival. De eerste aflevering op donderdag 22 september a.s. heeft Smeltkroes Andalusië als thema. Twee grote namen uit de flamencowereld, zangeres Mayte Martín en danseres Vanesa Aibar, verlenen hun medewerking. Het programma komt tot stand in samenwerking met de Flamenco Biënnale Nederland. De Deense dirigent Thomas Søndergård vervangt Xian Zhang, die om gezondheidsredenen heeft afgezegd. Søndergård is eerste dirigent van het BBC National Orchestra of Wales en vaste gastdirigent bij het Royal Scottish National Orchestra. Met dit programma maakt hij zijn debuut bij het Concertgebouworkest.

   Horizon
   In de Horizon-serie voegt het orkest nieuw werk toe aan het symfonische repertoire en presenteert dit in thematische samenhang met moderne klassiekers uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. De naam Horizon verwijst naar verbreding en verdieping. Vaste onderdelen zijn de Horizon-lezing in Academisch-Cultureel Centrum SPUI25 op de woensdagmiddag, het voorprogramma bij het concert op donderdag waar een spreker aan het woord komt, en ten slotte de feestelijke Entrée Late Night op de late donderdagavond.

   Smeltkroes Andalusië
   De Zuid-Spaanse regio Andalusië kan in cultureel opzicht één grote smeltkroes worden genoemd. Uiteenlopende volkeren hebben eraan bijgedragen – Romeinen, Arabieren, Joden, zigeuners. Het Concertgebouworkest gaat op onderzoek uit. Zo is de Andalusische volksmuziek van grote invloed geweest op het werk van de componisten Manuel de Falla – zijn ballet El amor brujo (De behekste liefde) bevat vurige instrumentale dansen – en Joaquín Turina, wiens La Procesión del Rocío doorspekt is met bestaande Spaanse deuntjes. De hedendaagse Spaanse componist Mauricio Sotelo slaagt erin flamenco-elementen te verbinden met ultramoderne compositietechnieken. Van hem klinkt het derde deel van Muros de dolor (Muren van smart). Mayte Martín zoekt als cantaora niet alleen de authentieke flamenco op in de noten van Falla, maar zal ook eigen liederen zingen. Het concert begint om 21.15 uur.

   Voorprogramma
   Het voorprogramma (20.15 uur) wordt verzorgd door de Vlaamse schrijver Stefan Brijs, die twee jaar geleden naar Málaga verhuisde en een ‘Andalusisch logboek’ bijhoudt dat binnenkort verschijnt. Via een gedicht van Lorca kwam hij op het spoor van de flamencozanger Juan Breva (1844-1918), die grote faam bereikte maar desondanks berooid is gestorven. Dit levensverhaal was voor Brijs een aanleiding om op zoek te gaan naar wat er vandaag nog rest van de muzikale ziel van de Andalusiër.

   Horizon-lezing
   De inleidende Horizon-lezing in SPUI25 wordt op woensdagavond 21 september (20.00 uur) gegeven door Maarten Steenmeijer (1954), hoogleraar Spaanse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn voordracht heeft als titel ‘In de clinch met het cliché – Falla, García Lorca en flamenco’. De flamencodans, -zang en -muziek behoren tot de hardnekkigste stereotypen van Andalusië, en zijn bij uitstek vatbaar gebleken voor commercialisering en clichévorming. Dat zinde de componist Manuel de Falla en de dichter Federico García Lorca niet. Zij besloten er iets aan te doen. Welke rol speelde de Andalusische volkskunst in hun eigen werk? Hoe voorkwamen zij dat hun door de flamenco geïnspireerde werk zou worden afgeserveerd als kitsch en cliché? En in hoeverre hebben zij elkaar hierbij geïnspireerd? Maarten Steenmeijer geeft deze voordracht ook op maandag 19 september (19.00 uur) in het Instituto Cervantes, Domplein 3 in Utrecht. Beide lezingen gaan vergezeld van kamermuziek.

   Horizon: volgende afleveringen
   Op 2 februari 2017 is Horizon gewijd aan ‘Bernstein: East Side West Side’. Dirigent Gustavo Gimeno laat tijdens dit concert verschillende kanten van Leonard Bernstein horen. In het voorprogramma spreekt schrijver Arnon Grunberg. De laatste aflevering op 11 mei 2017 staat in het teken van ‘British Intelligence’. Dit wordt een concert vol typisch Britse raadsels, mysteries en verborgen structuren, met inbegrip van Elgars Enigma-variaties. In het voorprogramma laat thrillerschrijfster Sophie Hannah haar licht schijnen over het thema.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Horizon
Je informatie: