GROTE NAMEN IN BAROKCONCERT ‘O FORTUNA CRUDELE’


Recent verschenen Forums Nieuwsforum GROTE NAMEN IN BAROKCONCERT ‘O FORTUNA CRUDELE’

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #6708 Reageer
   opusklassiek
   Sleutelbeheerder

   PERSBERICHT
   Amersfoort, 9 januari 2020

   GROTE NAMEN IN BAROKCONCERT ‘O FORTUNA CRUDELE’

   Een daverend barokconcert
   De Amersfoortse vocale kamermuziekserie Music on Chairs presenteert zondag 9 februari a.s. in de st. Aegtenkapel te Amersfoort ‘O Fortuna Crudele’. In dit barokconcert schitteren grote namen als de wereldberoemde barokhoboïst Marcel Ponseele, Kathryn Cok (klavecimbel), Wouter Verschuren (fagot). En wat te denken van bariton Robbert Muuse, veelgevraagd Lied-, oratorium- en operazanger, een allround musicus die om zijn warme, rijke klank, feilloze tekstbeheersing en interpretatie tot ver over de grens wordt bejubeld?

   Bijzonder programma
   Zo’n zeldzame verzameling van talent op één plek, de St. Aegtenkapel in Amersfoort, vraagt om een bijzonder programma. Sopraan Henriette Feith bracht hen bij elkaar en samen brengen zij werken van uiteenlopende barokcomponisten, Italiaans (Platti, Scarlatti) en Duits (Bach, Händel, Telemann).
   Een voor de meesten volkomen onbekende componist zit er ook bij: Johann Georg Thiel (1671-1743). Diens muziek (waaronder een van de vroegste werken voor de fagot geschreven) werd gevonden in het archief van Oostenrijker en diplomaat Aloys Thomas Raimund, graaf Harrach-Rohrau (1696-1749), en blijkt van grote elegantie en virtuositeit. Het programma is een zorgvuldig uitgedachte balans tussen soli waarbij de verschillende zangers en spelers kunnen schitteren, maar ook prachtige gezamenlijke momenten hebben.

   Glansrol barokhobo
   Sinds dat de carrière van de Belgische hoboïst Marcel Ponseele in 1981 begon is hij niet meer van het wereldwijde oude muziekpodium weg te denken; als solist, maar ook als hoboïst in barokorkesten zoals The Amsterdam Baroque Orchestra. Voor ‘O Fortuna Crudele’ werd de aanwezigheid van een van ’s werelds allerbeste barokhoboïsten natuurlijk met beide handen aangegrepen. Het prachtige duet “Mein Freund ist mein” uit cantate 140 van Bach en de aria “Ho tanti afanno in petto” van Händel waarin de hobo de zang omlijst zijn hier voorbeelden van. Hiernaast klinkt de solo cantate “Zischet nur, stechet, ihr feurigen Zungen” van Telemann, sonates van Platti, Telemann en Thiel, en een sonate van Scarlatti voor klavecimbel solo.

   ‘O Fortuna Crudele’ wordt georganiseerd door de Amersfoortse concertserie Music on Chairs.

   Concert ‘O Fortuna Crudele’, barokconcert met Robbert Muuse (bariton), Henriette Feith (sopraan), Marcel Ponseele (hobo), Kathryn Cok (klavecimbel) en Wouter Verschuren (fagot)
   Zondagmiddag 9 februari 2020, aanvang 15.00 uur
   Locatie: St. Aegtenkapel, ’t Zand 37, Amersfoort
   Entree €22,50 (jongeren €12,50)
   Reserveren via http://www.staeg.nl of https://bit.ly/OFortunaCrudele
   Informatie: http://www.musiconchairs.nl, 06 5262 8597 of info@musiconchairs.nl
   —————————————————————————————————————————————
   Over de musici

   Marcel Ponseele – hobo. De carrière van deze wereldberoemde Belgische barokhoboïst begon in 1981, toen hij een prijs won tijdens het “Musica Antiqua” concours in Brugge. Sindsdien is hij niet meer van het wereldwijde oudemuziekpodium weg te denken als solist, maar ook als hoboïst in barokorkesten als The Amsterdam Baroque Orchestra. Regelmatig speelde hij samen met grote oudemuziekdirigenten waaronder Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken, Marc Minkowski, John Eliot Gardiner en Masaaki Suzuki. Naast zijn vele optredens nam hij bijkans alles op wat ooit voor hobo is geschreven door J.S. Bach, Antonio Vivaldi, W.A. Mozart en anderen.

   Robbert Muuse – bariton – is een bekende concert- en operazanger. In concerten en oratoria zong hij zeer uiteenlopend repertoire van Oude Muziek tot Hedendaags. Als liedzanger treedt hij sinds 1994 op met pianiste Micha van Weers. Naast het bekende liedrepertoire voeren zij werken uit die lange tijd niet te horen zijn geweest. Robbert zong tientallen rollen in opera’s. Hij werkte o.a. met dirigenten Ed Spanjaard en Reinbert de Leeuw, in samenwerking met vermaarde barok- en symfonieorkesten zoals Het Nederlands Symfonieorkest en De Nederlandse Bachvereniging.

   Kathryn Cok – klavecimbel –
   is een geboren New Yorkse maar woont sinds 1996 in Nederland. Ze werkt als solist en als continuo-speler met gerenommeerde barokensembles en symfonieorkesten zoals The Amsterdam Baroque Orchestra, Het Nederlands Kamerkoor, Het Concertgebouw Orkest en The Berliner Philharmoniker. Kathryn is medeoprichter van het Caecilia-Concert en van Concerto Delaborde, gespecialiseerd in respectievelijk 17e en 18e-eeuwse muziek. Daarnaast vormt ze een duo met haar echtgenoot, fagottist Wouter Verschuren. Kathryn doceert aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en is daar tevens ‘Head of Master Research’.
   Wouter Verschuren – barokfagot – voelt zich thuis in de muziek van de Renaissance tot die van de Romantiek. Hij is eerst fagottist van The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman. Wouter treedt op als solist en speelt ook in vele internationale kamermuziekensembles. Als specialist van vooral de 16e en 17e-eeuwse muziek treedt hij veelvuldig op met klaveciniste en fortepianiste Kathryn Cok. Wouter is docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Royal Music College in Londen. Daarnaast geeft hij vele masterclasses.
   Henriette Feith – sopraan – voelt zich in meerdere disciplines thuis (zij zong o.a. jarenlang in het Amsterdam Baroque Choir en het Nederlands Kamerkoor). Het meest verwant voelt zij zich met de kamermuziek, in haar vele verschijningsvormen. Al sinds haar studietijd vormt zij een Lied-duo met pianist Maurice Lammerts van Bueren. Haar affiniteit voor de oude muziek blijkt uit de eveneens jarenlange samenwerking met luitist David van Ooijen. Henriette Feith is initiatiefneemster van de kamermuziekserie Music on Chairs dat met dit concert zijn vijfde seizoen inluidt. Met de serie wil Henriette Feith oorspronkelijke vocale kamermuziek een podium geven.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: GROTE NAMEN IN BAROKCONCERT ‘O FORTUNA CRUDELE’
Je informatie: