Extra Nieuwsbrief van het Geelvinck Pianola Museum, Amsterdam


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Extra Nieuwsbrief van het Geelvinck Pianola Museum, Amsterdam

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #3746 Reageer
   Geelvinck Pianola Museum
   Gast

   Na de drukte van de afgelopen feestdagen met stampvolle concerten is het al weer tijd voor ons Nieuwjaarsconcert! Wij zijn heel blij, dat de fantastische violist Jeroen Dupont weer voor ons wil spelen, ditmaal samen met pianist Rik Kuppen met vioolsonates van Beethoven, Brahms en Grieg. Dit als inleiding van een hopelijk gelukkig en muzikaal nieuwjaar voor allen. Wees er snel bij, want ook dit concert is bijna altijd volgeboekt!

   Alarmfase rood ???

   Het liefst zouden we u aan het eind van dit jaar vol grote veranderingen en verbeteringen alleen maar goed nieuws willen brengen. Dankzij het samenwerkingsproject met Museum Geelvinck, de inzet van alle medewerkers, enthousiaste oude en nieuwe vrijwilligers, zijn we bijna klaar met onze nieuwe tentoonstellingsruimte, hebben we een nieuwe receptie, hebben we bijna ons nieuwe depot op orde en hadden we een reeks uitverkochte kerstconcerten!

   Maar, B&W van Amsterdam heeft ons als een soort ‘kerstboodschap’ laten weten, dat de gemeente het plan heeft om het museumpand op de vrije markt te gaan aanbieden. Merkwaardig genoeg gaan ze er van uit dat ons mooie museum geen ‘beleidsdoel’ dient en blijkbaar heeft ons herhaaldelijk verzoek tot overleg, om samen met het museum een regeling te treffen voor een overdracht van het pand aan het museum op voor beide partijen haalbare voorwaarden, niets opgeleverd. Aangezien verkoop aan een projectontwikkelaar onherroepelijk het einde zal betekenen van het museum, moeten wij B&W en de gemeenteraad alsnog zien te overtuigen van de bijzondere waarde van het Pianola Museum voor de stad Amsterdam.

   De gemeenteraad zou dit rampzalige plan natuurlijk gewoon kunnen afkeuren en B&W zou tot bezinning kunnen komen en hun besluit herzien. Verkoop van het pand aan de hoogstbiedende zou betekenen, dat al het werk en de inspanningen die de afgelopen 25 jaar zijn geleverd om het museum op te bouwen voor niets zullen zijn geweest. Natuurlijk laten we dit niet zomaar gebeuren en zonodig zullen wij een grote publieksactie op touw moeten zetten om de mooie plek van ons museum en zijn muzikale schatten te behouden.

   Het pand Westerstraat 106 staat voor een symbolisch bedrag op de gemeentebalans, en zou bij ‘marktconforme verkoop’ vele tonnen zogenaamde ‘winst’ kunnen opleveren. Die winst zou niet in verhouding staan met het grote verlies van alles wat hier in 25 jaar is opgebouwd en waarvan zowel Amsterdammers als mensen van over de hele wereld nu kunnen genieten. Het museum wordt door velen gezien als een parel aan de kroon van Amsterdam. Wij vertrouwen op de steun van alle vrienden en enthousiaste bezoekers van het museum om ervoor te zorgen, dat de gemeente Amsterdam deze parel niet achteloos zal weggooien.

   Kasper Janse, oprichter & conservator
   Yvo Verschoor, directeur
   mede namens het bestuur, medewerkers en vrijwilligers

   Vrijwilligers gezocht

   Het museum is geheel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Hoewel ons team in de afgelopen maanden flink is uitgebreid en zich steeds nieuwe vrijwilligers aanmelden, zoeken we nog steeds mensen die bereid zijn de helpende hand te bieden. Het gaat bijvoorbeeld om rondleiders, iemand die kan helpen met publiciteit (met name iemand die goed overweg kan met facebook, twitter e.d.), mensen die kunnen helpen met het bouwen van extra rollenkasten, met het ordenen van de muziekrollen, iemand die kan assisteren bij het organiseren van de concerten, enzovoort. Wie hiervoor tijd heeft kan zich aanmelden bij info@pianola.nl

   HET NIEUWJAARSCONCERT

   Jeroen Dupont, bekend onder de naam Van der Wel, is een graag geziene violist in het Pianola Museum. Op de eerste dag van het nieuwe jaar brengt Jeroen samen met pianist Rik Kuppen een klassiek/romantisch programma. Rik studeerde in juni 2017 af aan het Koninklijk Conservatorium en heeft sindsdien al vaak opgetreden als solist en kamermusicus. U luistert naar de 2e vioolsonate van Beethoven in A-groot, Sonate nr 3 in d-klein van Brahms en de 3e sonate van Grieg. Toegang €25,- incl. welkomstdrankje om te toasten op het nieuwe jaar!

   Alle concerten vinden plaats in de muzieksalon van het Pianola Museum, Westerstraat 106, 1015 MN Amsterdam. Meer informatie over de concerten vindt u altijd op onze website: http://www.pianola.nl/Pianola_Museum/Concertagenda.html

   Aanvullende informatie vindt u ook op onze Facebook-pagina. Reserveren aanbevolen: bij voorkeur via info@pianola.nl of anders telefonisch 020 – 627 96 24 Geeft u de voorkeur aan een e-ticket dan kunt u uw plaats boeken via de concertagenda op de site van Geelvinck Muziek Musea.

   Samenwerking met Museum Geelvinck

   Het Pianola Museum biedt vanaf deze zomer gastvrijheid aan het Museum Geelvinck. In de cellen en de ruimte daarachter komt een kleine tentoonstelling over de ontwikkeling van de piano met enkele tafelpiano’s uit de collectie van Museum Geelvinck. Dankzij de organisatorische samenwerking, die tot uitdrukking komt in de naam Geelvinck Pianola Museum, hopen we het museum steeds vaker open te kunnen stellen en ook meer bezoekers te kunnen ontvangen. Beide musea en collecties blijven verder gewoon zelfstandig voortbestaan. Op alle fronten wordt gewerkt aan de (her)inrichting van het Pianola Museum en de nieuwe behuizing (in Zutphen) voor de fortepianocollectie van Museum Geelvinck. De inrichting van de nieuwe depotruimte vordert ook gestaag. Wij hopen deze binnenkort te kunnen afronden, maar er moet nog veel werk verzet worden. Al het werk wordt gedaan met de hulp van vrijwilligers. Het museum heeft nu eenmaal geen middelen om personeelskosten te kunnen betalen. Wie zich ook voor het museum wil inzetten, kan zich bij ons team aansluiten (info@pianola.nl).

   Wie geen tijd heeft om de handen uit de mouwen te steken, maar wel een steentje wil bijdragen, kan met een donatie helpen de nieuwe depotruimte en de inrichting daarvan te financieren. Gelukkig hebben wij inmiddels van drie fondsen (waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds) een bijdrage mogen ontvangen voor de kosten van inrichting en klimatisering. Voor de aankoop van het pand ontvingen wij een aanvullende renteloze lening, die wij zo spoedig mogelijk hopen te kunnen aflossen. Al het geld van de donaties wordt alleen en direct besteed aan dit doel, zonder overheadkosten, dure kantoren of reclame campagnes. Het museum moet zijn werk bijna geheel zonder subsidie zien te doen. Uw donatie ontvangen wij graag op het rekeningnummer van de Vriendenkring van het museum: NL15 INGB 0003 7082 54 tnv Piano Museum Vriendenkring Amsterdam
   Het museum (Stichting Nederlands Piano Museum) staat bij de Belastingdienst te boek als (culturele) ANBI, waardoor giften aan het museum aftrekbaar zijn. Het meeste belastingvoordeel hebt u bij een schenkingsovereenkomst voor vijf jaar. De verplichting deze bij een notaris vast te leggen is inmiddels vervallen, dus kunt u dat zelf direct in overleg met het museum doen. Het belastingvoordeel kan oplopen tot 65% van uw donatie! Bij voorbaat heel veel dank voor uw hulp.

   Met vriendelijke groet,
   de museummedewerkers

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Extra Nieuwsbrief van het Geelvinck Pianola Museum, Amsterdam
Je informatie: