Edisons Klassiek 2019


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Edisons Klassiek 2019

Weergave van 0 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #6309 Reageer
      opusklassiek
      Sleutelbeheerder

      Het feestje kan weer beginnen. Hieronder het persbericht van de Stichting Edison Klassiek met de winnaars van dit jaar:

      De juryprijzen
      De jury 2019 bestaat uit Mischa Spel (voorzitter), Marian van der Meer, Guido van Oorschot, Wim Vos, Robin de Bruijn, Masa Spaan en Joris Heynen. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft deze jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Uit deze genomineerden zijn de onderstaande winnaars bekendgemaakt:

      Het debuut
      Elsa Dreisig, Orchestre National de Montpellier Occitanie o.l.v. Michael Schonwandt (Gounod, Massenet, e.a. – Miroir(s)) – Warner Music / Erato
      Miroirs is zo’n debuut waarbij het eindresultaat veel meer is dan de som der delen: een ijzersterk programma en een prachtige stem. Miroirs toont dat Elsa Dreisig met haar achtentwintig jaar een grote belofte is voor de toekomst.

      De solist – instrumentaal
      Krystian Zimerman, Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle (Bernstein – Symphony No.2 “The Age of Anxiety”) – Universal Music / Deutsche Grammophon
      Van de somberheid en diepte van de langzamere delen tot de gekte en ongekende virtuositeit in het deel ‘The Masque’ in het tweede deel, waarin Zimerman laat horen dat hij behoort tot de beste pianisten ter wereld.

      De solist – vocaal
      Matthias Goerne, Leif Ove Andsnes (Schumann – Liederkreis op. 24, Kernerlieder op. 35) – [PIAS], harmonia mundi
      Vocale souplesse, intelligentie, diepgang: Goerne en Andsnes brengen Schumanns liederen stuk voor stuk intens en meeslepend en dwingen compromisloze luisterconcentratie af.

      De opera
      Shagimuratova, Barcellona, Palazzi e.a., Orchestra of the Age of Enlightenment o.l.v. Sir Mark Elder (Rossini – Semiramide) – Warner Music / Opera Rara
      Eigenlijk kunnen we heel kort zijn over deze vier cd’s tellende box van het Engelse label Opera Rara. Die is in één woord: adembenemend.

      Het koor
      Rundfunkchor Berlin, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin o.l.v. Gijs Leenaars (Brahms) – Sony Music / Sony Classical
      Het koor trekt prachtige lange lijnen, waarin de spanning geen moment zakt. Al naar gelang de expressie van de tekst – deels afkomstig uit de Bijbel, deels van romantische dichters – klinkt een regenboog aan kleuren.

      Kamermuziek
      Isabelle Faust, Alexander Melnikov, Jean-Guihen Queyras, e.a. (Debussy – Les Trois Sonates, The Late Works) – [PIAS], harmonia mundi
      Door de sublieme uitvoeringen van deze hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur, beseft de luisteraar eens te meer wat een oorspronkelijke componist Debussy is, en wat een unieke plek hij in de muziekgeschiedenis inneemt.

      Het orkest
      MusicAeterna o.l.v. Teodor Currentzis (Mahler – Symphony No. 6) – Sony Music, Sony Classical
      Op deze verpletterende opname van Mahlers Zesde symfonie “hercomponeert” enfant terrible Teodor Currentzis de partituur zo dat je soms het gevoel hebt Mahlers muziek nooit eerder gehoord te hebben.

      Neoklassiek
      Joep Beving (Beving – Henosis) – Universal Music, Deutsche Grammophon
      Stukken die anders kalm voortkabbelden, werken op dit album naar een climax toe en bezitten veel meer variatie en diepte, hetgeen zorgt voor een intensievere, maar ook intensere luisterervaring.

      Het document
      Various (Berlioz – Hector Berlioz – The Complete Works) – Warner Music / Warner Classics
      Deze collectie geeft een prachtig overzicht van een componist wiens werken te weinig op de reguliere concertprogramma’s staan. Hopelijk zal de aandacht die hem nu ten deel valt vanwege zijn 150ste sterfdag ertoe leiden dat Berlioz met meer dan alleen zijn Fantastique bij het grote publiek aan bekendheid wint.

      De ontdekking
      Jeremy Denk (Machaut/Binchois/Glass e.a. – c. 1300 – c. 2000) – Warner Music / Nonesuch Records Inc.
      Jeremy Denk is een geboren verhalenverteller. Een pianist met een talent zoals je dat maar heel zelden aantreft: niet alleen op zijn instrument weet hij vanaf de eerste noot te boeien, ook als spreker en schrijver weet hij hoe hij aandacht moet trekken en vasthouden.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Edisons Klassiek 2019
Je informatie: