Edisons Klassiek 2016 – De Winnaars


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Edisons Klassiek 2016 – De Winnaars

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #1685 Reageer
   Edison Stichting
   Gast

   Winnaars Edison Klassiek 2016 bekend
   Mozart doet het goed bij jury en publiek

   Amsterdam, 27 november 2016 – De winnaars Edison Klassiek zijn bekend. Vanavond zijn vier Edisons uitgereikt tijdens de live uitzending van Podium Witteman op NPO2. Een daarvan is door het publiek gekozen, met een ruime meerderheid van stemmen ging de Edison Klassiek Publieksprijs naar Lucas en Arthur Jussen voor hun Mozart album ‘Double Piano Concertos’.

   De sopraan Robin Johannsen nam de Edison voor het album ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart in ontvangst. De Franse documentaire maker Bruno Monsaingeon kreeg het beeldje voor zijn aandeel in ‘The Menuhin Century’, een uitgave als eerbetoon aan een van de grootste violisten van de 20e eeuw: Yehudi Menuhin.

   De Edison voor het gehele oeuvre is dit jaar voor dirigent Bernard Haitink. Hij was te gast aan tafel bij Paul Witteman en ontving daar zijn vijftiende Edison. In 1961 kreeg hij zijn eerste Edison.

   De publieksprijs
   Het publiek had een maand lang de tijd om te stemmen op een van de vijf genomineerde albums. Dit resulteerde in een ware race om de eerste plaats. Uiteindelijk wint het Mozart album ‘Double Piano Concertos’ uitgevoerd door Lucas en Arthur Jussen met de meeste stemmen.

   Edison Klassiek Publieksprijs
   Lucas & Arthur Jussen (Mozart – Double Piano Concertos) – Universal Music, DG

   De juryprijzen
   De jury 2016 bestaat uit Mischa Spel (voorzitter), Hans Haffmans, Aart-Jan van de Pol, Maartje Stokkers, Guido van Oorschot en Tonko Dop. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft deze jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Uit deze genomineerden zijn de onderstaande winnaars bekendgemaakt:

   Oeuvreprijs Bernard Haitink
   Wat Haitink zijn luisteraar geeft is veel meer: hij brengt je zo dicht mogelijk bij het geheim van de muziek als maar mogelijk is.

   De solist – instrumentaal
   Daniil Trifonov (Rachmaninov – Variations) – Universal Music, DG
   Met zijn superieure techniek en intelligente aanpak brengt hij het grote romantische gebaar én de verfijnde lyriek van Rachmaninov zeer overtuigend samen.

   De solist – vocaal
   Sabine Devieilhe (Mozart – The Weber Sisters) – Warner Classics, Erato
   Sabine Devieilhe heeft een stem als een warme laserstraal, die ze naar wens kan kleuren. Ze interpreteert elk stuk vanuit de tekst en zoekt daar de juiste sfeer en dramatiek bij.

   Het debuut
   Lucas Debargue (Scarlatti/Chopin/Liszt/e.a. – Lucas Debargue) – Sony Classical
   Debargues messcherpe interpretaties en eigenzinnige aanpak maken niet alleen live, maar ook op de plaat grote indruk.

   Kamermuziek
   Quatuor Ebène (Schubert – String Quintet/Lieder) – Warner Music, Erato
   Op deze cd getuigt hun versie van het monumentale Kwintet van Schubert – met de voortreffelijke medewerking van cellist Gautier Capuçon –ook weer van diezelfde fijnzinnigheid en stijlgevoeligheid.

   Het orkest
   Concentus Musicus Wien o.l.v. Nikolaus Harnoncourt (Beethoven – Symphonies 4 & 5) – Sony Classical
   De veenbrand die Harnoncourt en “zijn” voortreffelijke Concentus Musicus Wien op deze cd hoorbaar maken, is een zwanenzang waardig.

   Het koor
   Ensemble Pygmalion o.l.v. Raphaél Pichon (Wagner/Brahms/Schumann – Rheinmädchen) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   Het 24 stemmig vrouwenkoor zingt voorbeeldig strak en zorgt voor talrijke betoverende momenten – waarna je bruusk uit de bedwelming wordt wakker geschud door de geweldig gespeelde hoornsolo uit de opera Siegfried.

   De opera
   Robin Johannsen, e.a., RIAS Kammerchor, Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs (Mozart – Die Entführung aus dem Serail) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   René Jacobs behoort tot het selecte clubje musici dat haast een abonnement heeft op een Edison. De Vlaamse dirigent slaat dit keer toe met Mozarts opera Die Entführung aus dem Serail.

   Het document
   Yehudi Menuhin (Various – The Menuhin Century) – Warner Music, Warner Classics
   De uitgave is een eerbetoon bezien door de bril van cineast Bruno Monsaingeon, die bijzondere, vaak niet eerder uitgebrachte opnamen van de violist vond. Het boek en de vele beeld- en geluidsopnamen tonen een bijzonder musicus en een bevlogen man.

   De ontdekking
   Barbara Hannigan, Symphonieorchester Des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Andris Nelsons (Abrahamsen – Let Me Tell You) – [PIAS] Holland- harmonia mundi, Winter & Winter
   De muziek klinkt tegelijk kleurrijk en raadselachtig, met een slotdeel dat melancholiek wuift naar de tijd van Mahler.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Edisons Klassiek 2016 – De Winnaars
Je informatie: