Edison Oeuvreprijs 2016 voor Bernard Haitink


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Edison Oeuvreprijs 2016 voor Bernard Haitink

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #1669 Reageer
   Edison Stichting
   Gast

   Edison Oeuvreprijs 2016 voor Bernard Haitink
   Meerdere winnaars ontvangen Edison tijdens uitzending Podium Witteman

   Amsterdam, 21 november 2016 – De Edison Klassiek Oeuvreprijs 2016 gaat dit jaar naar Bernard Haitink. Juryvoorzitter Mischa Spel: “Voor de jury waren de vergaderingen over de oeuvreprijs dit jaar kort, om niet te zeggen: non existent. De prijs kon alleen maar naar Bernard Haitink gaan.”
   Zondag 27 november zal Bernard Haitink zijn Edison in ontvangst nemen tijdens de live uitzending van Podium Witteman op NPO2 om 18.10 uur. Ook aanwezig in De Hallen Studio’s is de Franse filmmaker Bruno Monsaingeon, in verband met de winnende uitgave ‘The Menuhin Century’.

   Bernard Haitink
   Hoe vat je de betekenis van Bernard Haitink voor het Nederlandse en internationale muziekleven samen? Zijn leven in de muziek omspant ruim zes decennia, waarin hij zeer betekenisvolle en vruchtbare relaties aanging met verscheidene orkesten en gezelschappen, weerspiegeld in onder meer veertien eerder toegekende Edisons.
   Juryvoorzitter Mischa Spel: “87 is hij, maar wat zegt dat eigenlijk? In het geval van dirigent Bernard Haitink is leeftijd slechts een aanbeveling. Als dirigent is hij nog volop actief op het allerhoogste niveau. Ook dit seizoen leidt hij wereldorkesten als de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Bayerische Rundfunk, het LSO, Chamber Orchestra of Europe, Tonhalle Orchestra Zürich en de orkesten in Chicago en Boston. “Het zal een mengeling zijn van het vak niet los kunnen laten en het gevoel dat je nog iets te geven hebt”, zei hij daarover recent in een interview met NRC. Zijn publiek, overal ter wereld, bevestigt die indruk met het ene na de andere succès fou. Ontroerend was ook zijn laatste optreden in Amsterdam: Bruckners Zevende symfonie in samenwerking met het European Union Youth Orchestra – een hoogtepunt van vlammend en energiek vakmanschap bij de zeer jonge topmusici gekoppeld aan de rijpe, losgezongen schoonheid van Haitinks decennialang gerijpte visie op juist deze symfonie.
   Zeer groot was ook de blijdschap toen recent bekend werd dat Haitink dit seizoen, in februari, na een lange periode ook drie maal zal terugkeren bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het orkest waarmee zijn leven en loopbaan tijdens een 27-jarig chef-dirigentschap tussen 1961 en 1988 zo intens verweven is geraakt. Omgekeerd geldt hetzelfde: zonder Haitink was het Concertgebouworkest een wezenlijk ander ensemble geweest.
   Op het programma staat, weloverwogen en als keuze inderdaad niet te overtreffen, Bruckners Zevende symfonie. Natellen leert dat Haitink het orkest in dat werk voor het eerst leidde in 1961, en dat de komende concerten de 44ste tot en met 46ste keer zijn. Zonder twijfel zullen het onmisbare avonden zijn, verheffend en indringend. Wie in 2013 Haitinks visie op de Achtste hoorde, verheugt zich al. De zeggingskracht van Haitinks panoramische Bruckner is zo uniek, intens en soeverein dat er onmiskenbaar een spirituele gloed vanuit gaat. En natuurlijk wil je dan weten wat voor zulke diepgang, schoonheid en zeggingskracht het recept is. Kijken naar Haitink geeft dat geheim niet prijs. Een blik, een geste. Maar what you see is niet what you get. Wat Haitink zijn luisteraar geeft is veel meer: hij brengt je zo dicht mogelijk bij het geheim van de muziek als maar mogelijk is.”
   Voor de Edison Jury waren de vergaderingen over de oeuvreprijs dit jaar kort, om niet te zeggen: non existent. ,,De prijs kon alleen maar naar Bernard Haitink gaan. Wij zijn zeer vereerd en dankbaar dat hij die heeft willen aanvaarden en persoonlijk in ontvangst wil komen nemen.”

   Podium Witteman
   Aanstaande zondag 27 november wordt een aantal Edisons uitgereikt tijdens de uitzending van Podium Witteman in De Hallen Studio’s in Amsterdam. Presentator Paul Witteman zal samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en klassieke trendwatcher Floris Kortie Edison winnaars en betrokken musici ontvangen waaronder Bernard Haitink, Bruno Monsaingeon en solisten van het KCO. De uitzending is live op NPO 2 om 18.10 uur. De volgende dag maakt de Edison Stichting alle Edison Klassiek winnaars 2016 bekend.

   Samenstelling jury
   De jury bestaat uit Maartje Stokkers, Hans Haffmans, Aart-Jan van de Pol, Guido van Oorschot, Tonko Dop en meestemmend voorzitter Mischa Spel.

  • #1671 Reageer
   opusklassiek
   Gast

   Fijn dat Bernard Haitink de Oeuvreprijs Edison Klassiek in ontvangst mag nemen. Idioot dat hij tot in zijn 87ste levensjaar daarop moest wachten. Sportief dat hij de prijs toch persoonlijk bij Podium Witteman komt ophalen. Hij had even goed zijn agent kunnen sturen.

Weergave van 1 reactie thread
Reageer op: Edison Oeuvreprijs 2016 voor Bernard Haitink
Je informatie: