Dutch Double Bass Festival maakt gehele line up bekend


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Dutch Double Bass Festival maakt gehele line up bekend

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 4 maanden geleden door Dutch Double Bass Festival.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #2682 Reageer
   Dutch Double Bass Festival
   Gast

   PERSBERICHT – Gary Karr, John Patitucci, de bassisten van het Rotterdams Philharmonisch en Dominic Seldis op eerste editie Dutch Double Bass Festival

   Meer dan 10 internationale contrabas acts in De Electriciteitsfabriek te Den Haag op 20 en 21 mei 2017. Kaartjes vanaf nu te koop!

   Contrabaslegendes Gary Karr en John Patitucci komen naar de eerste editie van het Dutch Double Bass Festival. Het festival is een initiatief van contrabassist James Oesi en vindt van 19 t/m 21 mei plaats (19 mei is een educatieve dag) in De Electriciteitsfabriek in Den Haag. De ticketverkoop start vanaf vandaag. Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van meer dan tien (inter)nationale acts met de contrabas in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz als crossover is vertegenwoordigd in het programma.

   De Amerikaan Gary Karr wordt gezien als één van de beste en invloedrijkste contrabassisten van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Hij is de enige bassist met een internationale solocarrière, die begon in 1962 toen hij als solist speelde op tv met het New York Philharmonic onder leiding van Leonard Bernstein. Sindsdien speelt Karr over de hele wereld als solist met de toonaangevende orkesten, voeren zijn platen in grote delen van de wereld de klassieke charts aan en is hij veelvuldig in de media. Karr komt voor het festival voor het eerst in jaren en exclusief naar Nederland en zal samen spelen met het Matangi Quartet.

   Jazzbassist John Patitucci werd wereldberoemd als bassist van pianist Chick Corea, ook speelde hij in de bands van onder andere Wayne Shorter en Herbie Hancock. Op dit moment tourt hij met zijn veelgeprezen Children of the Light- en Electric Guitar Quartet. Voor het Dutch Double Bass Festival geeft hij een exclusief solo optreden op contrabas.

   Meer dan 10 (inter)nationale contrabasacts
   Dutch Double Bass Festival biedt een breed aanbod: van klassiek tot jazz en crossover. Op vrijdag 19 mei vindt er een educatief programma plaats, zaterdag 20 en zondag 21 mei het reguliere festival. Daar spelen naast Karr en Patitucci een veelvoud aan bassisten. Met een aantal primeurs! Aanvoerder van de bassectie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest Dominic Seldis speelt op het Dutch Double Bass Festival voor het eerst zijn West Side Story programma. De bassectie van het internationale gerenommeerde Rotterdams Philharmonisch speelt voor het eerst met de Venezolaanse bassist Edicson Ruiz, de jongste bassist ooit bij het Berlin Philharmonic, waar hij nog steeds speelt, en succesvol solobassist. Asko|Schönberg-bassist Quirijn van Regteren Altena presenteert in een concert na jaren van ontwikkeling zijn eigen bedachte Hybrid bass: een mix tussen elektrisch en akoestische bas.

   Daarnaast een aantal andere toonaangevende bassisten uit binnen en buitenland. Bekroond improvisator (winnaar Boy Edgarprijs 2016) Wilbert de Joode geeft twee solo concerten en Nederlands bekendste jazzbassist Ernst Glerum speelt met zijn nieuwe trio Glerum Omnibus met de jonge jazzsensaties Jamie Peet (drums) en Timothy Banchet (toetsen). Festivaloprichter James Oesi speelt de muziek van Bach solo op contrabas en de Amerikaan Cody Takacs laat je nieuwe werken op de bas horen. De Belgische bassist Joris Vanvinckenroye (bekend van BASta) gebruikt electronica en loops in zijn aanstekelijke composities.

   Eerder kondigde het Dutch Double Bass Festival al aan exclusief naar Nederland te halen de Israëlische contrabassist Adam Ben Ezra, een ware youtube sensatie met zijn contrabascovers van bekende stukken en eigen composities, en de Koreaanse Minje Sung, ster in eigen land.

   De gerenommeerde basbouwers Harry Jansen en Rogier Dieges hebben de drie festivaldagen een atelier in residence waar iedereen alle vragen over de bas kan stellen en instrumenten kan bekijken.

   eerste contrabas festival
   De contrabas heeft lang in de schaduw gestaan, maar de populariteit van het instrument is de afgelopen jaren toegenomen en de bas komt steeds meer in de schijnwerpers te staan. Koninklijk Concertgebouworkest bassist Dominic Seldis is door zijn jury-lidmaatschap bij Maestro inmiddels een bekende Nederlander, initiatiefnemer en artistiek leider van DDBF James Oesi werd één van de hoogtepunten van Festival Wonderfeel genoemd en jazzster Esperanza Spalding speelt op de grote festivals en podia van de wereld.

   Op het Dutch Double Bass Festival wordt een breed en divers aanbod gepresenteerd: van solobas tot ensembles/bands met bassisten als leider, klassiek; jazz en crossover komt langs; van jong talent tot wereldsterren. Het Dutch Double Bass Festival is een festival niet alleen voor basliefhebbers, maar voor iedere muziekliefhebber! Internationaal is er nog geen festival dat zich focust op de contrabas, daarmee is het niet alleen een uniek festival voor Nederland, maar zelfs op wereldwijde schaal. Het festival wordt georganiseerd in het rauwe en monumentale decor van de Electriciteitsfabriek, kunstpodium in Nederlands oudste energiecentrale aan de rand van de Haagse binnenstad.

   Initiatiefnemer en artistiek leider is contrabassist James Oesi, sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinige richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelde zijn soloprogramma’s al oa. op het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht, Amsterdamse Concertgebouw, Oosterpoort Groningen, op festival Wonderfeel en binnenkort op CrossLinx. Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4, NPO Radio 1 en is als solist te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble Modern. In mei 2012 studeerde James met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium Den Haag, dat eindexamen werd later bekroond met de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Zijn studie is een unicum: hij is de enige contrabassist ooit die een masters solo contrabas studeert in Den Haag. Oesi over het festival: “Zonder dat veel mensen het weten is de contrabas eigenlijk een enorm veelzijdig instrument. Van een belangrijk orkestinstrument, tot een solo instrument in kamermuziek, de bas is onmisbaar in een jazztrio of -kwartet en het instrument is stijl overstijgend: je ziet het van klassiek tot jazz, van blue grass tot pop. Alleen al in Nederland hebben we tientallen bassisten die meespelen op wereldniveau. Daarom is het tijd de wereld te laten zien wat voor geweldig instrument de contrabas is. En dat het ook een instrument is waar iedere muziekliefhebber zich aangesproken door kan voelen.”

   Praktische informatie
   Het Dutch Double Bass Festival vindt 19, 20 en 21 mei 2017 plaats in De Electriciteitsfabriek te Den Haag (De Constant Rebecqueplein 20, 2518 RA Den Haag). 19 mei is er een educatief programma, 20 en 21 mei het reguliere festival. Daarvoor is vandaag de kaartverkoop gestart. Een all-in kaart kost €65, voor de zaterdag betaal je €45,- en voor de zondag €35,-. Ook kunnen mensen het festival extra steunen door een Golden Support Ticket voor €200,- te kopen.
   Het festival wordt ondersteund door de gemeente Den Haag, het Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Het Kersjesfonds, Uniper en 1A First Alternative.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Dutch Double Bass Festival maakt gehele line up bekend
Je informatie: