Dutch Double Bass Festival maakt eerste namen voor debuuteditie bekend


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Dutch Double Bass Festival maakt eerste namen voor debuuteditie bekend

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 2 maanden geleden door Dutch Double Bass Festival.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #2627 Reageer
   Dutch Double Bass Festival
   Gast

   De eerste editie van het Dutch Double Bass Festival haalt twee internationaal toonaangevende contrabassisten voor het eerst, en exclusief, naar Nederland: Adam Ben Ezra uit Israël en de Koreaanse Minje Sung. Het Dutch Double Bass Festival, een initiatief van contrabassist James Oesi, vindt van 19 t/m 21 mei plaats. De verkoop van de early bird tickets start vandaag. De complete programmering van het festival wordt op 14 februari bekend gemaakt. Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van meer dan tien (inter)nationale acts met de contrabas in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz als crossover is vertegenwoordigd in het programma. Het festival wordt georganiseerd in het rauwe en monumentale decor van de Electriciteitsfabriek, kunstpodium in Nederlands oudste energiecentrale aan de rand van de Haagse binnenstad.

   De Israëlische contrabassist Adam Ben Ezra (1982) is een ware youtube sensatie door zijn solocontrabasversies van de tune van Seinfield en een versie van Michael Jackson’s Billie Jean, maar ook door zijn eigen composities. Op zijn YouTube kanaal behaalde hij meer dan zeven miljoen hits, waaronder meer dan een miljoen voor zijn eigen stuk ‘Can’t Stop Running’. Met zijn trio speelt hij fusion waarin de contrabas de hoofdrol speelt. Op het Dutch Double Bass Festival speelt hij zowel met zijn trio, als in solo setting.

   Minje Sung (1990) wordt gezien als dé bassist van de nieuwe generatie musici uit Zuid Korea. Hij begon op zijn elfde bas te spelen bij zijn vader, bassist van de Seoul Philharmonic. In 2005 won Sung een belangrijke Koreaanse muziekcompetitie en het jaar daarna de prestigieuze internationale Matthias Sperger competitie in Duitsland. In 2007 won hij de eerste prijs in de internationale Serge Koussevitzky competitie voor contrabas in Rusland en in 2008 de Kumho prijs voor muzikant van het jaar in Zuid Korea. Zie hier.

   Op http://www.ddbf.nl zijn video’s van beide bassisten zien en kaartjes voor het festival te koop.

   Nederlands eerste contrabas festival

   De contrabas heeft lang in de schaduw gestaan, maar de populariteit van het instrument is de afgelopen jaren toegenomen en de bas komt steeds meer in de schijnwerpers te staan. Koninklijk Concertgebouworkest bassist Dominic Seldis is door zijn jury-lidmaatschap bij Maestro inmiddels een bekende Nederlander, initiatiefnemer en artistiek leider van DDBF James Oesi werd één van de hoogtepunten van Festival Wonderfeel genoemd en jazzster Esperanza Spalding speelt op de grote festivals en podia van de wereld.

   Op het Dutch Double Bass Festival wordt een breed en divers aanbod gepresenteerd: van solobas tot ensembles/bands met bassisten als leider, klassiek; jazz en crossover komt langs; van jong talent tot wereldsterren. Het Dutch Double Bass Festival is een festival niet alleen voor basliefhebbers, maar voor iedere muziekliefhebber! Internationaal is er nog geen festival dat zich focust op de contrabas, daarmee is het niet alleen een uniek festival voor Nederland, maar zelfs op wereldwijde schaal.

   Initiatiefnemer en artistiek leider is contrabassist James Oesi, sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinige richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelde zijn soloprogramma’s al oa. op het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht, Amsterdamse Concertgebouw, Oosterpoort Groningen, op festival Wonderfeel en binnenkort op CrossLinx. Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4, NPO Radio 1 en is als solist te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble Modern. In mei 2012 studeerde James met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium Den Haag, dat eindexamen werd later bekroond met de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Zijn studie is een unicum: hij is de enige contrabassist ooit die een masters solo contrabas studeert in Den Haag. Oesi over het festival: “Zonder dat veel mensen het weten is de contrabas eigenlijk een enorm veelzijdig instrument. Van een belangrijk orkestinstrument, tot een solo instrument in kamermuziek, de bas is onmisbaar in een jazztrio of -kwartet en het instrument is stijl overstijgend: je ziet het van klassiek tot jazz, van blue grass tot pop. Alleen al in Nederland hebben we tientallen bassisten die meespelen op wereldniveau. Daarom is het tijd de wereld te laten zien wat voor geweldig instrument de contrabas is. En dat het ook een instrument is waar iedere muziekliefhebber zich aangesproken door kan voelen.”

   Praktische informatie
   Het Dutch Double Bass Festival vindt 19, 20 en 21 mei 2017 plaats in De Electriciteitsfabriek te Den Haag (De Constant Rebecqueplein 20, 2518 RA Den Haag). 19 mei is er een educatief programma, 20 en 21 mei het reguliere festival. Daarvoor is vandaag de early bird verkoop gestart. Een early bird kaart voor beide dagen kost €55,-. Ook kunnen mensen het festival extra steunen door een Golden Support Ticket voor €200,- te kopen.
   Het festival wordt ondersteund door de gemeente Den Haag, het Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Het Kersjesfonds en Uniper.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Dutch Double Bass Festival maakt eerste namen voor debuuteditie bekend
Je informatie: