Den Haag is nieuw kamermuziekfestival rijker


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Den Haag is nieuw kamermuziekfestival rijker

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #3877 Reageer
   opusklassiek
   Gast

   Den Haag is een nieuw kamermuziekfestival rijker: Februari Festival!

   Het Februari Festival brengt vijf dagen lang – van woensdag 14 tot en met zondag 18 februari – beleving én verdieping van klassieke muziek. Het festival toont hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek kan zijn. De eerste editie van het festival staat in het teken van Fanny en Felix Mendelssohn & Clara en Robert Schumann. De concerten worden gegeven door grote namen: Quartetto di Venezia, Simone Lamsma, Quirine Viersen, Ishay Shaer en Sofya Kulyak, Jeannette van Schaik, Maria Fiselier, Maria Milstein en aanstormend strijktalent van het Koninklijk Conservatorium. Ruim veertig musici treden op in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

   De programmeurs van het festival hebben zich laten inspireren door de muziekgeschiedenis, de componisten, hun werk en de positie van de vrouwelijke componist in die tijd. Zo maken ze als het ware een muzikale overzichtstentoonstelling in klank en beeld. Het festival prikkelt de luisteraar door geliefd repertoire van Schumann en Mendelssohn te combineren met minder bekende composities, recent herontdekte werken en muziek van de belangrijke vrouwen in hun levens: Felix Mendelssohns zusje Fanny en Robert Schumanns echtgenote Clara.

   Het festival verbindt gearriveerde musici met de sterren van morgen. Zo zal het vermaarde Quartetto di Venezia uit Italië, dat deze festivaleditie Artist in Residence is, concerten geven met toptalent van het Koninklijk Conservatorium. Violiste Antje Weithaas – o.a. concertmeester van het gelauwerde Camerata Bern, leidt studenten van het Koninklijk Conservatorium in Felix Mendelssohns 9de strijkerssymfonie. Zij komt hier speciaal in januari al voor naar Den Haag. Na ieder concert is er een ‘meet & greet’ met de musici.

   Het Februari Festival toont de componist in al zijn sterktes en zwaktes. Gebeurtenissen in hun persoonlijk leven die van invloed zijn geweest op het componeren worden middels toelichtingen bij ieder concert belicht. Het festival toont de musicus als mens van vlees en bloed en plaatst zijn kunstenaarschap in cultuur-historisch perspectief. Aanvullende lezingen van bijvoorbeeld musicoloog Frits Zwart, hoogleraar neurobioloog Dick Swaab en publicist Thea Derks betrekken het publiek op weer een andere wijze bij de muziek.

   Optredens van o.a.: Quartetto die Venezia / Simone Lamsma, viool / Hannah Strijbos, altviool / Hans Eijackers, piano /Henk Neven, bariton / Van Baerle Trio /Antje Weithaas, viool / leden Animato Kwartet / Ishay Shaer, piano / Sofya Gulyak, piano / Maria Fiselier, mezzosopraan / Quirine Viersen, cello / Peter Nilsson, piano / Jan-Paul Grijpink, piano / Jeannette van Schaik, sopraan / Hans Pieter Herman, bariton / Lestari Scholten & Gwylim Janssens, pianoduo / Jasper Grijpink, klarinettist / Gijsbert Kok, beiaardier / Frits Zwart, musicoloog en directeur Nederlands Muziekinstituut, / Dick Swaab, emeritus hoogleraar Neurobiologie / Thea Derks, musicoloog en publicist.

   Het volledige programma is te zien op: http://www.februarifestival.nl

   Februari Festival is een activiteit van het Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, Zuiderstrandtheater & Nieuwe Kerk en wordt ondersteund door: Gemeente Den Haag, Stichting Gilles Hondius Foundation, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Istituto Italiano di Cultura en Mercure Hotel.
   Partners: Het Nutshuis, Openbare Bibliotheek, Ambassade van Italië, Residentie Orkest

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Den Haag is nieuw kamermuziekfestival rijker
Je informatie: