De muzikale wereld achter de bekendste composities in 'Ken uw klassieken'


Recent verschenen Forums Nieuwsforum De muzikale wereld achter de bekendste composities in 'Ken uw klassieken'

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #909 Reageer
   AVROTROS Communicatie
   Gast

   DE MUZIKALE WERELD ACHTER DE BEKENDSTE COMPOSITIES IN KEN UW KLASSIEKEN

   Waarom wordt Beethoven 7 ook wel de ‘apotheose van de dans’ genoemd? Wat maakte Dvořáks lieflijke 8e symfonie zo speciaal dat hij daarna als held onthaald werd in New York? Weerklinkt in Rachmaninoffs Symfonische Dansen zijn Russische ziel juíst omdat hij er zo ver vandaan woonde? En was Berlioz nou wel of niet onder invloed van opium toen hij zijn Symphonie Fantastique schreef? In Ken uw klassieken wordt in juni wekelijks één bijzonder orkestwerk op tv, radio en internet besproken.

   Op de zondagavonden om 18.10 uur op NPO 2 vertellen musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en diverse dirigenten wat hun drijft in de uitvoering van de bekende en meest uitgevoerde symfonieën, waarna het stuk zelf wordt uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. Aan bod komen de 7e van Beethoven, de 8ste van Dvořák, Symfonische dansen van Rachmaninoff en de Symphonie Fantastique van Berlioz. De dirigenten Ivan Fisher, Vincent de Kort, Otto Tausk en musici vertellen over de uitdaging, de moeilijkheid en het betoverende van een orkestwerk dat in hun ogen zéér de moeite waard is gekend te worden.

   In Licht op Vier op NPO Radio 4 zijn de stukken gedurende de hele week te horen en kunnen luisteraars hun luisterervaring delen. Terwijl op internet in een humoristische animatie opvallende weetjes over de compositie en zijn maker voorbij komen. Via de website avrotros.nl/kenuwklassieken kunnen ook de muziekstukken gedownload worden. Hans van den Boom presenteert het tv- en radiogedeelte.

   De complete concerten die op de zondagavonden op TV te zien zijn betreffen allemaal Koninklijk Concertgebouworkestuitvoeringen met verschillende dirigenten: Ivan Fischer is de dirigent bij Beethoven 7, Mariss Jansons dirigeert Dvořák 8, Andris Nelsons Symfonische dansen en de toekomstige chef-dirigent Daniele Gatti staat op de bok bij Berlioz.

   Ken uw klassieken, op 5, 12, 19 en 27 juni om 18.10 uur bij AVROTROS op NPO 2

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: De muzikale wereld achter de bekendste composities in 'Ken uw klassieken'
Je informatie: