De Doelen 50 jaar


Recent verschenen Forums Nieuwsforum De Doelen 50 jaar

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #880 Reageer
   De Doelen
   Gast

   Het is aftellen geblazen voor de Doelen. Woensdag 18 mei bestaat de Doelen precies 50 jaar en dat wordt groots gevierd. “Onze jubileummaand is tegelijk met het mooie weer op stoom gekomen: concerten op het Centraal Station Rotterdam en Schouwburgplein, een expositie op het Kruisplein, en ook twee succesvolle festivals afgelopen weekend: Sounds of China en de Dag van de Rotterdamse Jazz. En dat gaat zo de komende weken door!”, aldus directeur-voorzitter van de Doelen Gabriël Oostvogel. De opening van de Doelen op Opbouwdag 18 mei 1966 had een sterk symbolisch karakter, omdat de Doelen het eerste gebouw was dat – na het bombardement van Rotterdam – voor een ander oogmerk dan wonen of werken was gebouwd. “Precies 50 jaar later hechten we nog steeds veel waarde aan deze datum, vandaar dat ons jubileumfeest plaatsvindt op 18 mei,” aldus Anton Vliegenthart, directeur van de Doelen. “Een onderdeel van het programma op deze dag is de Wederopbouwrun van de Rotterdam Running Crew in samenwerking met Rotterdam viert de stad!. Samen met de waarschijnlijk enkele duizenden renners van dit hardloopevenement gaat Toek Numans aan de Doelen opgedragen Running Concerto op het Schouwburgplein voor de Doelen in wereldpremière. De Doelen is van iedereen, dus het jubileum van dit gebouw vieren we ook met iedereen!”

   Jubileumboek vers van de pers
   Maandenlang is er door verschillende auteurs gewerkt aan het jubileumboek van de Doelen: ‘50 jaar de Doelen, Hart van Rotterdam’. Er is in archieven gedoken voor beeldmateriaal, persoonlijke verhalen over de Doelen zijn verzameld, herinneringen aan concerten geordend en geschiedschrijving gerealiseerd. Morgen dinsdag 10 mei komt het boek, dat mede middels een crowdfundingsactie is bekostigd, van de drukker en vanaf 18 mei is het boek in de Doelen Winkel te koop voor € 29,95.

   Feestmaand mei
   Voor de Doelen is het hele seizoen 2015-2016 een jubileumseizoen, maar een sterkte nadruk ligt op de maand mei. De Berliner Philharmoniker, het orkest dat 50 jaar geleden als eerste buitenlandse orkest in de Doelen speelde, sluit samen met chef-dirigent Sir Simon Rattle en pianist Krystian Zimerman op 11 juni de jubileumprogrammering af. In de agenda onderaan dit persbericht een overzicht van de nog komende jubileumconcerten, die niet alleen in de Doelen plaatsvinden, maar als onderdeel van de stadsbrede manifestatie Rotterdam viert de stad! ook op het Centraal Station Rotterdam en Schouwburgplein.

   Ansichtkaart de Doelen rond 1970
   50 jaar herinneringen de Doelen online
   Vanaf dit seizoen kan iedereen zijn of haar persoonlijke verhalen over en herinneringen aan de Doelen plaatsen op het online Doelengeheugen. De verhalen van concertbezoekers, maar ook berichten van bijvoorbeeld diegenen die meehielpen aan de bouw van de Doelen worden hier gebundeld voor een zo compleet mogelijk beeld van 50 jaar de Doelen. Zie voor een overzicht van de mooiste verhalen http://www.doelengeheugen.nl.
   TV serie ‘Stem van de Doelen’
   Ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum maakt Popov Film in samenwerking met RTV Rijnmond een 8-delige televisieserie over de Doelen, genaamd ‘Stem van de Doelen’. In elke aflevering van deze serie staan een of meerdere Doelenbezoekers en hun concertbezoek centraal. Met medewerking van onder anderen Martin van Waardenberg, Jacqueline Blom en Dragan Bakema. Stem van de Doelen wordt tot en met 7 juni uitgezonden. Zie hier de afleveringen die reeds zijn uitgezonden.

   De Doelen krijgt letterlijk smoel tijdens vieringsjaar wederopbouw
   Voor het project Head Lights ontwierp Pro Arts Design kunstwerken in de vorm van gezichten die met laserprojecties en animaties op gevels tot leven worden gewekt op zeven iconische wederopbouwgebouwen in Rotterdam, waaronder de Doelen. Dit project is onderdeel van Rotterdam viert de stad!, waarmee 75 jaar wederopbouw wordt gemarkeerd. Zie hier voor meer informatie. Rondom de Doelen is zichtbaar dat een jubileum wordt gevierd, door onder meer jubileumtrotters en -banners in de stad.

   De Doelen sinds 1697
   De Doelen vindt zijn oorsprong al in 1697, toen schutterij ‘de Doele’ officiële toestemming kreeg openbare concerten te organiseren. Hiermee begon de muziektraditie die inmiddels ruim drie eeuwen en vele gebouwen omspant. Lees hier meer over de geschiedenis van de Doelen.
   Jubileumpartners van de Doelen zijn Robeco, AKD, Dura Vermeer, Havenbedrijf Rotterdam, Indofin Group, Tornante Trainingen en Kettner Makelaardij. De jubileumconcerten van de Doelen zijn onderdeel van Rotterdam viert de stad!; kijk voor het complete overzicht op http://www.rotterdamviertdestad.nl.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: De Doelen 50 jaar
Je informatie: