Recent verschenen › Forums › Nieuwsforum › Concertgebouworkest beëindigt samenwerking met chefdirigent Daniele Gatti
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 5 jaren geleden door Pieter K. de Haan.
-
AuteurBerichten
-
-
Koninklijk ConcertgebouworkestGast
KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST BEËINDIGT SAMENWERKING MET CHEF-DIRIGENT DANIELE GATTI
Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft de samenwerking met chef-dirigent Daniele Gatti met onmiddellijke ingang beëindigd
Op 26 juli publiceerde de Washington Post een artikel waarin Gatti werd beschuldigd van ongepast gedrag. Deze beschuldigingen en de reacties hierop van Gatti hebben veel commotie veroorzaakt onder musici en staf, en bij stakeholders in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft sinds het verschijnen van het artikel in de Washington Post een aantal vrouwelijke collega’s van het Concertgebouworkest ervaringen met Gatti gemeld die ongepast zijn gezien zijn positie als chef-dirigent. Dit heeft gezorgd voor een onherstelbare beschadiging van het vertrouwen tussen het orkest en de chef-dirigent.
Alle geplande concerten met Daniele Gatti zullen doorgaan met andere dirigenten.
-
Pieter K. de HaanGast
Hoogst merkwaardig vind ik het, dat hier tot nu toe geen enkele reactie staat op dit toch echt wel schokkende nieuws. Behalve de direct betrokkenen weet natuurlijk (vrijwel) niemand wat er daadwerkelijk is voorgevallen en het laat zich dus ook niet beoordelen of het ontslag van Gatti volledig gerechtvaardigd is. Hoe het ook zij, deze zaak zal nog wel een juridische en financiële nasleep krijgen, maar levert natuurlijk uitsluitend verliezers op.
-
Aart van der WalGast
Beste Pieter,
Op Facebook is intussen over dit onderwerp zo het een en ander langsgekomen. Maar inderdaad, het verbaast mij ook dat op ons nieuwsforum het bepaald niet wemelt van de reacties. Hoewel er niet zoveel nieuws over de kwestie te melden valt.
Al is er wel een nogal beangstigend aspect dat aan deze zaak kleeft: dat het blijkbaar op de sociale media gewoon is geworden dat iemand al is ‘veoordeeld’ alvorens er een passende rechtsgang heeft plaatsgevonden. Het is het zoveelste voorbeeld van verloedering in deze tijd.Groet,
Aart van der Wal -
Pieter K. de HaanGast
Geachte heer Van der Wal,
Van sociale media houd ik mij verre. Naar ik meen te weten kan men daar anoniem of onder pseudoniem zijn of haar niet altijd even genuanceerde meningen en standpunten kwijt. Ik moet daar niets van hebben.
Als de heer Gatti zijn boekje te buiten is gegaan, past daar een proportionele sanctie bij. Of dat alleen maar “ontslag op staande voet” kan zijn valt niet te beoordelen. Maar wat als hier bv. sprake zou zijn van een wraakactie voor een mislukte verleiding door één of meer klaagsters? Als er niets (noemenswaardigs) is voorgevallen had Gatti natuurlijk nooit zijn excuses moeten aanbieden. Duidelijk is intussen wél, dat je vandaag de dag als leidinggevende meer op je tellen moet passen dan ooit. Voor je het goed en wel weet kan je carrière naar de bliksem zijn of worden geholpen.Gegroet, Pieter.
-
-
AuteurBerichten