Reageer op: Bruckner Negende Symfonie


Recent verschenen Forums Lezersforum Bruckner Negende Symfonie Reageer op: Bruckner Negende Symfonie

#806
Anoniem
Inactief

Natuurlijk moet die onvoltooide finale gehoord worden zodat geïnteresseerden zich zelf een oordeel kunnen vormen. Yoav Talmi heeft voor Chandos ooit een opname gemaakt van de muziek van Bruckners schetsen, compleet met stiltes op de plekken waar die muziek niet voorhanden is. Dat was heel instructief. Ook kan het leerzaam zijn om af en toe een voltooiing te spelen in een speciaal musicologisch kader, zodat voor de luisteraars een (mogelijke) samenhang duidelijk wordt.
Maar dan beslist niet in een setting van een concertuitvoering van de 9e symfonie. Je laat dan drie door Bruckner zelf voltooide delen volgen door het speculatieve lapwerk van vlijtige musicologen als Carragan, Mazucca, Samale, Phillips en Cohrs. Hun werk kan nooit een volwaardige symfonie opleveren.
Vaak wordt bij uitvoeringen of opnamen van de 9e gezegd dat de bewuste dirigent het niet bij drie delen had mogen laten. Daarmee ben ik het dus principieel oneens. Haitink heeft volkomen gelijk, evenals bijvoorbeeld wijlen Abbado en recent Jansons en Thielemann. Dat Rattle er anders over denkt, moet hij weten.