Reageer op: Radio 4 is ernstig versnipperd


Recent verschenen Forums Lezersforum Radio 4 is ernstig versnipperd Reageer op: Radio 4 is ernstig versnipperd

#4934
Jacques Smeets
Gast

Zeer geachte redactie.

Versnippering vindt in alle media plaats, dus ook op Radio4. Ik luister geregeld, maar inderdaad, het merendeel in de auto.
Thuis maak ik de keuze uit Radio 5, Radio 1(België), WDR 4 (Duitsland) en af en toe de regionale/lokale zender.
Het lijkt wel of alles en iedereen hetzelfde format hanteert. Kan oom bijna niet anders, immers alle programma’s worden regelmatig onderbroken door reclame, nieuws dan wel verkeersinformatie. Wij accelereren onze levenswijze massaal naar ongekende snelheid, dat gebeurt ook met alles wat wij via alle mediavormen tot ons nemen.

Ik begrijp heel goed dat de tijd niet meer terugkeert waar je uitgebreide informatie kreeg over uitvoerenden, over het te luisteren werk etc. binnen de klassieke muziek. Op de Duitse radio is dat nog het geval, daar neemt men nog de tijd om mensen te informeren. Versnippering vindt daar ook plaats, maar dat geldt meer voor de lichtere vormen van muziekzenders.

Wat je wel ziet is dat m.n. in Nederland presentatoren (dat zijn voor mij geen dj’s) erg opportunistisch meegaan met de ontwikkelingen. Radio 2 was lange tijd erg populair. Toen deze in snel tempo afnam en men erachter kwam dat Radio Nostalgia veranderde in Radio 5 en opeens sterk in populariteit steeg, stapte de een na de ander over. Toen het nog Radio Nostalgia was hoorde je bijna geen gepraat tussen de muziek door, maar toen de Arbeidsvitaminen overgenomen waren, kwam opeens Hans Schiffers over om dat programma te presenteren met een hoop geklets en spelletjes tussen de nummers door. Dat gold ook voor Bert Kranenbarg en nog een aantal anderen. De kletsmajoors van Radio 2 hebben zich weer teruggevonden bij Radio 5.

Kortom.
Radio zal wel blijven, maar de kletsmajoors ook.