Reageer op: Jan de Kruijf over de Ondine-opname van Biber's Rosenkrans-sonates


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Jan de Kruijf over de Ondine-opname van Biber's Rosenkrans-sonates Reageer op: Jan de Kruijf over de Ondine-opname van Biber's Rosenkrans-sonates

#2762
Aart van der Wal
Gast

Dag Timotheus,

Dank voor het bericht inzake het onderwerp ‘vergelijkende discografieën’.

In recensies worden soms andere opnamen betrokken. Uiteraard als vergelijkingsmateriaal. Dat is per se geen vergelijkende discografie.

In het verre verleden, toen wwww.audio-muziek.nl nog bestond en Jan de Kruijff daarvan deel uitmaakte, was er een ‘afdeling vergelijkende discografieën’. Die werd door Jan bestierd. Nadat onze wegen zich hadden gescheiden en ik https://www.opusklassiek.nl begon, nam ik het besluit om die rubriek niet meer op te nemen. Ik had er slechts één simpele reden voor: het was ondoenlijk om dat allemaal te gaan bijhouden. Dat standpunt heb ik nog steeds. Althans, er vanuit gaande dat een vergelijkende discografie uitsluitend en alleen op eigen waarneming berust. Volgens mij is dat alleen mogelijk als sprake is van een site waaraan tientallen medewerkers op dagelijkse basis meewerken en waaruit zich dan na verloop van tijd een bepaalde voorkeur voor bepaalde opnamen heeft ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het Britse Gramophone. Wie onder veel minder riante/gunstige omstandigheden er toch een dergelijke rubriek op na wil houden moet zich onherroepelijk op glad ijs bewegen omdat er teveel verschijnt en is verschenen, en een of andere hapklare brok daaruit eerder op toeval dan op gedegen ‘grondwerk’ kan berusten. Het is voor een kleine bezetting menselijk gezien onmogelijk om een gedegen rubriek ‘vergelijkende discografieën’ op poten te zetten EN bij te houden (dat laatste is net zo belangrijk).

Een ander wezenlijk punt in ditzelfde verband zou kunnen zijn dat een dergelijke rubriek, als die al bestaat, onherroepelijk mank gaat aan een redelijke vorm van objectiviteit. Dat de keus puur persoonlijk wordt bepaald, terwijl er ook nog andere vergezichten zijn. Terwijl bovendien artiesten onrecht wordt aangedaan als ze puur door toeval of willekeur niet in die rubriek terechtkomen.

Groetend,
Aart van der Wal