Reageer op: Jan de Kruijf over de Ondine-opname van Biber's Rosenkrans-sonates


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Jan de Kruijf over de Ondine-opname van Biber's Rosenkrans-sonates Reageer op: Jan de Kruijf over de Ondine-opname van Biber's Rosenkrans-sonates

#2732
Aart van der Wal
Gast

Het lijkt wel een uitwas van deze tijd: berichten over zaken waar men niet is geweest of die men niet heeft gehoord of gezien. Het maakt niet uit welk ‘nepnieuws’ of ‘nepbericht’ het betreft, met welk doel het is gemaakt of voor welke sector het bestemd is. Het feit alleen al dát het er is betekent al in eerste instantie dat de bijl aan de wortel van betrouwbaarheid en soliditeit is gelegd. Het is een van die vele verschijnselen die zich doorgaans eerst schoorvoetend manifesteren, maar als de vaart er inmiddels inzit… Het kan zelfs zo uitpakken dat nepnieuws meer wordt gelezen dan het echte nieuws.

Voor de buitenstaander is er het probleem dat hij niet of nauwelijks kan beoordelen wat echt en wat nep is. Wie zich aan deze uitwassen schuldig maken maken beschadigt willens en wetens (ook) degenen die wél betrouwbare informatie verschaffen of die hun hun mening op feiten baseren. Want wat is in deze context dan hun betrouwbaarheid nog waard?

Uit dergelijke onverkwikkelijke escapades vallen alleen nog wijze lessen te trekken als ze daadwerkelijk kunnen worden bewezen. In het schemergebied tussen waarheid en verdichting blijft de leverancier van nepnieuws of nepbericht meestal – en ik zeg dan met nadruk helaas – overeind of buiten schot. Misschien voelt hij zich dan zelfs wel voldoende gesterkt om een volgend nepbericht aan de openbaarheid prijs te geven. Wat per saldo straffeloos blijft leidt vaak tot voortzetting van dat kwaad; en dan misschien zelfs nog in de overtreffende trap.

Met natrappen (die vreemde reactie van Tim van den Berg) heeft dit alles niets te maken. Wel met een bron die per saldo niet deugt, maar dat had Van den Berg blijkbaar nog niet zo goed begrepen. Hopelijk is hij intussen wel wijzer geworden.