Ensembles en orkesten

Musica Antiqua Köln houdt op te bestaan

 

© Aart van der Wal, juni 2006

 

Musica Antiqua Köln in kleine bezetting (Foto Schubert Fotografie)

Na niet minder dan 33 jaar houdt Reinhard Goebel, de oprichter en leider van Musica Antiqua Köln (MAK), het eind dit jaar voor gezien. Voor de historiserende muziekpraktijk is dit een buitengewoon gevoelig verlies, want het ensemble behoort zonder enige twijfel tot de beste vertolkers van met name de barokmuziek. Het MAK is een graag geziene gast op alle belangrijke wereldpodia en kan daarnaast bogen op een groot aantal glanzende opnamen voor het label Archiv-Produktion. Een ensemble dus van zeer grote klasse dat talrijke onderscheidingen op zijn naam heeft staan.

Het MAK, dat in verschillende bezettingen van zich laat horen, kan zonder Goebel eenvoudig niet verder, wat trouwens niet alleen aan deze vooraanstaande groep musici is voorbehouden. Zo zal ook 'ons' Orkest van de Achttiende Eeuw de activiteiten staken, zodra Frans Brüggen het moment gekomen acht om op te stappen; en dat tijdstip is helaas dichterbij dan menigeen wellicht denkt.

Mijn herinnering aan een live-concert door het MAK gaat niet zó ver terug. Zo herinner ik mij nog levendig de fabuleuze uitvoering van Bachs Die Kunst der Fuge in de evangelisch-gereformeerde kerk in Leipzig in het kader van het Bachfest 2006. De violisten Reinhard Goebel en Margret Baumgartl, de altist Karlheinz Steeb, de cellist Klaus-Dieter Brandt en de klavecinist Leon Berben speelden toen werkelijk de sterren van de hemel, bijna in direct contact met het ademloos luisterende publiek (klik hier voor de recensie). Baumgartl viel toen onverhoopt in voor de 'vaste' violist Stephan Schardt die kort tevoren zwaar gewond was geraakt bij een verkeersongeval. En het was Goebel die zich in 1991, na een ernstige handblessure, niet meer in staat achtte om nog langer als concertmeester op te treden. Nu, 15 jaar later, heeft hij besloten om de professionele strijkstok vaarwel te zeggen en zich te richten op het dirigeren van moderne orkesten. Dat is een pijnlijk verlies, want er is tenslotte maar één Musica Antiqua Köln, terwijl we worden overspoeld met dirigenten. Maar goed, het is zoals het is.

Wie het MAK nog een keer live wil meemaken, kan nog in Amsterdam terecht, waar het ensemble op 14 augustus met een Mozart-programma optreedt in de serie Robeco-zomerconcerten in het Concertgebouw.

(Foto Jens van Zoest)

Discografie

Zie http://www.medieval.org/emfaq/performers/koeln.html of anders op de website van het ensemble: http://www.musica-antiqua-koeln.com


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links