Encyclopedie van de Opera - B

Un ballo in maschera

 

© Paul Korenhof

 


ballo in maschera, Un (Een gemaskerd bal) - opera in drie bedrijven van Verdi. Libretto van Antonio Somma naar het libretto Gustave III ou Le bal masqué van Scribe. Première: Rome, 17 febr. 1859.
Structureel een van Verdi’s opmerkelijkste opera’s waarin de vormgeving geheel is aangepast aan de dramatische eisen en waarin vrijwel geheel werd afgerekend met de oude ariaschema’s. Bovendien is het (afgezien van een enkele opmerking van Sparafucile in de derde akte van Rigoletto) Verdi’s eerste opera sinds Un giorno di regno, waarin de humor een kans krijgt.

Hoofdpersoon is oorspronkelijk koning Gustaaf III van Zweden, die in 1792 door graaf Anckarström in samenzwering met de graven Ribbing en Horn vermoord werd. Moeilijkheden met de censuur, die op het toneel geen moord op een gekroonde vorst toestond, noodzaakten Verdi de handeling te verplaatsen naar Boston en Gustaaf III te veranderen in de Engelse gouverneur. Voor de Parijse première werd de handeling verplaatst naar Napels, waar de hoofdpersoon optrad als gouverneur van de Franse koning. Sinds voorstellinhgen in de Met in 1940 (met de Zweedse tenor Jussi Björling), waarbij de oorspronkelijke entourage in ere werd hersteld, heeft men ook elders regelmatig teruggegrepen op de originele versie. Verdi’s eigen oplossing voor Parijs, de Napolitaanse entourage, zou dramatisch een logischer resultaat opleveren.

Korte inhoud: Boston, eind 17de eeuw, of Stockholm, 1792.
Riccardo, gouverneur van Boston (Gustaaf III - t), is verliefd op Amelia (s), de vrouw van zijn secretaris en beste vriend Renato (Anckarström - bar). De waarzegster Ulrica (Madame Arvidson - ms) voorspelt dat hij zal sterven door de hand van een vriend en als Renato hem bij toeval met Amelia betrapt in een schijnbaar compromitterende situatie, is het fatale einde onafwendbaar. Tijdens een gemaskerd bal Riccardo vermoord door Renato, precies op het moment waarop hij voorgoed afscheid neemt van Amelia. Stervend vergeeft hij zijn moordenaar en beveelt hij deze met diens vrouw ongehinderd te laten vertrekken.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links