Encyclopedie van de Opera - A

Attila

 

© Paul Korenhof

 


Attila - opera in een proloog en drie bedrijven van Verdi. Libretto: Temistocle Solera naar het toneelstuk Attila, König der Hunnen van Zacharias Werner. Première: Venetië, 17 maart 1846.

Met een uit twee scènes bestaande proloog (het tweede schildert de stichting van Venetië) die bijna even lang is als de drie daarop volgende bedrijven samen, lijkt Attila te lijden onder een gebrek aan evenwicht. Uitvoeringen in het theater hebben echter bewezen, dat het werk als muziekdrama behoort tot de effectiefste die Verdi vóór 1850 geschreven heeft. Bovendien speelde hij hier niet alleen een aantal muzikale troeven uit, maar wist hij ook door bewust aangebrachte patriottische elementen het succes bij het Venetiaanse publiek veilig te stellen.

Korte inhoud: Italië, 454. De Hunnenvorst Attila (b) is Italië binnengevallen. Een van zijn gevangenen is Odabella (s) die Attila wil doden met hetzelfde zwaard, dat deze haar edelmoedig liet behouden. Vergeefs tracht de Romeinse veldheer Ezio (bar) de Hunnen door onderhandelingen te stoppen. Foresto (t), geliefde van Odabella, leidt een groep vluchtelingen naar een veilige plek waar zij de nieuwe stad Venetië stichten. Bij zijn opmars naar Rome wordt Attila halt toegeroepen door `een oude Romein' (Paus Leo) (b). Odabella verhindert een aanslag van Foresto op de Hunnenleider, maar slechts om hem zelf te kunnen doden.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links