Encyclopedie van de Opera - A

Ariadne auf Naxos

 

© Paul Korenhof

 


Ariadne auf Naxos - melodrama van Jirí Benda op een tekst van Johann Christian Brande. Première: Gotha, 27 jan. 1775.

Dit melodrama (met gesproken teksten) wekte de bewondering van Mozart, die in een brief aan zijn vader (12 nov. 1778) gunstig over zowel Benda als diens melodrama's spreekt naar aanleiding van een uitvoering van diens Medea (eveneens uit 1775).

***

Ariadne auf Naxos - opera in één bedrijf van Richard Strauss op een libretto van Hugo von Hofmannsthal, oorspronkelijk muzikaal intermezzo bij een Duitse versie van Le Bourgeois gentilhomme, een satirische komedie van Molière, waarvoor Strauss ook toneelmuziek had geschreven. De première in Stuttgart op 25 okt. 1912 leverde echter een overladen theateravond op, waarbij het samenbrengen van een toneelgezelschap en een operagezelschap voor dezelfde uitvoering bovendien een te kostbare zaak bleek, nog afgezien van de praktische moeilijkheden die deze `samenwerking' opleverde. De volgende stap was het besluit de opera los te koppelen van het toneelstuk en te voorzien van een proloog of voorspel, waardoor het geheel een zelfstandige, avondvullende voorstelling zou opleveren. De première van deze versie vond plaats in Wenen op 4 okt. 1916.
Korte inhoud: Wenen, 18de eeuw.

Voorspel: Een nouveau riche heeft het plan opgezet zijn gasten op één avond drie spektakels voor te zetten: een opera seria, een komedie in de trant van de commedia dell'arte en een vuurwerk. Als het diner uitloopt, besluit hij opera en commedia dell'arte gelijktijdig te laten opvoeren, opdat het aanvangstijdstip van het vuurwerk niet in gevaar komt. Ontzetting is het gevolg, met name bij de idealistische jonge operacomponist (s, tegenwoordig ten onrechte meestal ms).
De opera: Ariadne (s) is door Theseus verlaten en wacht op het eiland Naxos op de dood. Zerbinetta (s) en haar komedianten proberen haar op te vrolijken. Pas als de god Bacchus (t) verschijnt, ontwaakt Ariadne uit haar apathie. Zij ziet hem aan voor de dood, maar zijn warmte wekt bij haar nieuwe levenslust op.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links