Encyclopedie van de Opera - A

Anna Bolena

 

© Paul Korenhof

 

 

Anna Bolena - opera in twee bedrijven van Donizetti. Libretto: Felice Romani. Première: Milaan (Teatro Carcano), 26 dec. 1830.

De eerste opera waarin Donizetti zijn kwaliteiten ten volle kon ontplooien is een van de langste en gecompliceerdste werken die hij geschreven heeft, en staat of valt met de vertolking van de beide vrouwelijk hoofdrollen. Een legendarische uitvoering, tevens keerpunt in de waardering voor Donizetti als dramacomponist, vond in 1957 plaats in de Scala in Milaan met Maria Callas in de titelrol en Giulietta Simionato als haar rivale).

Korte inhoud: Engeland, Windsor Castle en de Tower in Londen, 1536.
Koning Hendrik VIII (b) heeft zijn oog laten vallen op Jane (Giovanna) Seymour (ms) en wil zijn echtgenote Anne Boleyn (s) uit de weg te ruimen. Als de vroegere geliefde van Anne, Lord Richard Percy (t), terugkeert naar het hof, grijpt de vorst deze gelegenheid aan en laat zijn echtgenote beschuldigen van overspel met zowel Percy als haar page Smeaton (ms). Haar naderende executie wordt aanleiding tot een van de langste solofinales uit de operageschiedenis.


terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links