Encyclopedie van de Opera - A

Andrea del Sarto

 

© Paul Korenhof

 


Andrea del Sarto - opera in twee bedrijven van Daniel-Lesur. Libretto van de componist naar het gelijknamige toneelstuk van Alfred de Musset. Première: Marseille, 24 jan. 1969.

De geschiedenis van deze opera over de Florentijnse schilder Andrea del Sarto (1486-1530) gaat terug tot 1947, toen Daniel-Lesur de muziek componeerde bij voorstellingen van het stuk van De Musset door de Noël Vincent Company. Aan de opera zelf werkte hij van 1961 tot 1968 en de première in Marseille bleek een opmerkelijk succes.

Korte inhoud: Florence, begin 16de eeuw.
Lucrezia (s), echtgenote van de schilder Andrea del Sarto (bar), is in het geheim de geliefde van diens leerling Cordiano (t). Een gezamenlijke vluchtpoging wordt verhinderd door een conciërge die door Cordiano wordt gedood. Sarto is bereid zijn beste leerling te helpen op voorwaarde, dat deze Italië verlaat. Een laatste ontmoeting van Cordiani en Lucrezia leidt tot een publiek schandaal voor Sarto, die besluit tot zelfmoord, zodat zijn vrouw vrij is met Cordiani de stad te verlaten. Dit nieuws leidt echter tot de definitieve scheiding van de beide geliefden.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links