Encyclopedie van de Opera - A

L'amore dei tre re

 

© Paul Korenhof

 


amore dei tre re, L' (De liefde van de drie koningen), opera in drie bedrijven van Montemezzi. Libretto: Sem Benelli, naar zijn gelijknamige toneelstuk. Première: Milaan (Scala), 10 april 1913.

Italiaans symbolistisch muziekdrama uit de postveristische periode, in inhoud en vormgeving aansluitend bij vergelijkbare werken uit het Franse repertoire (Pelléas et Mélisande van Debussy) onder invloed van Wagner. De Italiaanse achtergrond met eveneens invloeden van Verdi, Puccini en vooral Boito zorgt voor meer hartstocht dan in Debussy's muziekdrama en zelfs enige pathetiek.

Korte inhoud: Italië, 10de eeuw.
Manfredo (bar), zoon van koning Archibaldo (b), heeft een politiek huwelijk gesloten met Fiora (s). Tijdens de afwezigheid van zijn zoon ontdekt Archibaldo dat Fiora een minnaar heeft en als zij weigert diens naam te noemen, doodt hij haar. Hij vergiftigt haar lippen om de minnaar, Avito (t.), in de val te lokken en inderdaad sterft deze, nadat hij de gestorven Fiora omhelsd heeft. Hetzelfde lot treft daarna de teruggekeerde Manfredo, die beroofd van zijn liefde en zijn illusies vrijwillig de dood kiest.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links