Encyclopedie van de Opera - A

L'Amico Fritz

 

© Paul Korenhof

 


amico Fritz, L' (Vriend Fritz) - lyrische komedie in drie bedrijven van Mascagni. Libretto: P. Suardon, naar het verhaal L'Ami Fritz van Emile Erckmann en Alexandre Chatrian. Première: Rome, 31 okt. 1891.

Dikwijls ondergewaardeerde maar fijnzinnige pastorale komedie van Mascagni, in sfeer en klank het tegenovergestelde van de van felle hartstochten doortrokken Cavalleria rusticana. Sommige scènes doen in hun bewust volgehouden eenvoud sentimenteel aan, maar vooral in de tweede akte levert Mascagni knappe staaltjes van muzikale karakterisering, waarbij naast dissonanten en chromatische wendingen vooral modulaties een belangrijke rol spelen. Wegens de geringe omvang (speelduur ruim anderhalf uur) wordt L'Amico Fritz soms gecombineerd met Cavalleria rusticana.

Korte inhoud: Het platteland van de Elzas aan het einde van de 19de eeuw.
De grondbezitter Fritz Kobus (t) sluit met de rabbijn David (bar) de weddenschap af, dat deze hem nooit getrouwd zal zien. Al kort daarna gaat hij echter door de knieën voor de charmes van Suzel (s), de dochter van een van zijn pachters.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links