Encyclopedie van de Opera - A

Amadis de(s) Gaul(e)

 

© Paul Korenhof

 


Amadís de Gaul - hoofdpersoon uit een roman van Vasco de Lobeira (ca.1360-ca.1403), gepubliceerd in 1508. Het verhaal speelt zich af in de eerste eeuw n.C. en vertelt hoe Amadís de Gaul, natuurlijke zoon van koning Perión van Gaul en prinses Elisena van Brittannië na veel avonturen in het huwelijk treedt met prinses Oriana van Engeland. Opera’s op dit gegeven werden geschreven door o.a. Lully (1684), Händel (1715), J. C. Bach (1779) en Massenet (1922). Destouches schreef in 1699 een vervolg onder de titel Amadis de Grèce. In 1740 werd in Parijs een parodie opgevoerd van de hand van Romagnesi en Riccobibi.

***

Amadis de Gaule - opera in vijf bedrijven van Lully op een libretto van Quinault. Première: Parijs (Opéra), 18 jan. 1684.

***

Amadis des Gaules - opera in drie bedrijven van Johann Christian Bach. Libretto: Alphonse de Vismes naar de Spaanse ridderroman Amadís de Gaul van Vasco de Lobeira. Première: Parijs (Académie royale), 14 dec. 1779.

In deze partituur combineert de jongste zoon van J.S. Bach gevoel voor theater met een grote inventiviteit op het punt van harmonie, klankkleur en instrumentatie. Zwakke momenten in het libretto gaan schuil achter een bonte afwisseling in scènes.

Korte inhoud: Een legendarisch rijk in de eerste eeuw n.C.
Om naar de hand van zijn geliefde te kunnen dingen, moet de koningszoon Amadis (t) een aantal avontuurlijke situaties tot een goed einde brengen.

 

N.B. Zolang dit deel van de site onder constructie is, zullen niet alle trefwoorden en links toegankelijk zijn of functioneren.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links