Encyclopedie van de Opera - A

L'Africaine

 

© Paul Korenhof

 

Africaine, L' - opera in vijf bedrijven van Meyerbeer. Libretto: Eugène Scribe. Première: Parijs (Opéra), 28 april 1865.

Halverwege het werk aan L'Africaine besloten Meyerbeer en Scrice de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama tot hoofdpersoon te makne, maar daarvoor moest de oorsponkelijkehandeling van de 'Afrikaanse scènes' verplaatst worden naar Indië (Madagascar?). In verband daarmee werd de titel veranderd in Vasco de Gama, maar de dood van de componist voorkwam een door hem voorbereide première. Zijn werk werd overegenomen door François-Joseph Fétis die de partituur drastisch inkortte en wijzigde, en titel veranderde in L'Africaine zonder overigens de inhoud van de opera daarmee in overeenstemming te brengen. De première van Vasco de Game, de gerestaureerde en vrijwel complete originele versie, vond plaats in Chemnitz op 2 februari 2013. (voor meer informatie klik hier)

Het groots opgezette libretto (inclusief een scheepsramp en een boom die giftige dampen afscheidt) gaf Meyerbeer alle kansen voor een spectaculaire grand-opéra met een exotische inslag. Muzikaal is het een van Meyerbeers beste werken geworden en in de vorige eeuw heeft een reeks opvoeringen in o.a. Florence (1971), San Francisco (1973), Barcelona (1977) en Londen (1979) de levensvatbaarheid van de partituur onderstreept. De drie muzikaal dankbare hoofdrollen behoren bovendien tot de best uitgewerkte karakters uit het oeuvre van Meyerbeer, maar de complexe en kostbare enscenering blijft regelmatige uitvoeringen in de weg staan.

Korte inhoud: Lissabon, het schip van Vasco da Gama en een Afrikaans eiland (Madagascar?) ca. 1500.
Na een mislukte ontdekkingsreis keert Vasco da Gama (t) naar Portugal terug met twee gevangenen: de Afrikaanse Hindoeprinses Selica (s.) en haar slaaf Nelusco (bar). Als Vasco tijdens een volgende zeereis met zijn vroegere verloofde Inez (s) in handen van Afrikaanse inboorlingen valt, redt Selica hem door middel van een schijnhuwelijk, maar zodra de beide Portugezen veilig aan boord van een schip zijn, pleegt zij zelfmoord door de giftige dampen van de manzenilleboom in te ademen.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links