Encyclopedie van de Opera - A

Adriana Lecouvreur

 

© Paul Korenhof

 

Adriana Lecouvreur - opera in vier bedrijven van Cilea. Libretto: Arturo Colautti, naar het toneelstuk van Eugène Scribe en Ernest Legouvé. Première: Milaan (Teatro Lirico), 6 nov. 1902.

Geromantiseerde visie op de laatste levensfase van de Franse actrice Adrienne Lecouvreur (1692-1730), die muzikaal zwakke momenten combineert met grote theatrale effectiviteit. Van het toen populaire verisme heeft Cilea bovendien geleerd hoe hij twee rivaliserende vrouwenrollen effectief tegenover elkaar kon plaatsen zonder terug te vallen op traditionele jaloezieduetten. Zangeressen als Giuseppina Cobelli en Magda Olivero hebben aangetoond dat de titelrol in de handen van een goede actrice behoort tot de dankbaarste en meest theatrale uit het Italiaanse repertoire van na de belcantoperiode, terwijl sinds de première (met Caruso) de rol van Maurizio geldt als een eveneens uiterst dankbare tenorpartij.

Korte inhoud: Parijs, 1730. De actrice Adriana Lecouvreur (s) is een aanbeden ster van de Comédie Française. Een huwelijks aanzoek van haar mentor, de regisseur Michonnet (bar), wijst zij af uit liefde voor de jonge officier Maurizio (t), die in werkelijkheid Graaf Maurits van Saksen is. Zijn identiteit wordt bekend tijdens een ontvangst ten huize van de prinses van Bouillon (ms), waar tevens blijkt dat de beide vrouwen elkaars rivalen zijn. Als Adriana openlijk haar minachting voor de prinses laat blijken, wreekt deze zich door haar mededingster een vergiftigd bosje viooltjes te zenden. Adriana sterft in de armen van de door Michonnet verwittigde Maurizio.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links