Encyclopedie van de Opera - A

Acis and Galatea

 

© Paul Korenhof

 

Acis and Galatea - masque (of pastorale) van Händel. Libretto: John Gay of Alexander Pope, mogelijk beiden en in ieder geval in samenwerking met John Hughes, naar een fragment uit het 13de boek van Ovidius' Metamorfosen. Première: Cannons, vermoedelijk 1718.

Een bewerking en uitbreiding tot serenata in drie bedrijven ging op 10 juni 1732 in première met een overwegend Italiaanse tekst, terwijl sommige aria's en koren in het Engels gezongen werden (uitvloeisel van de medewerking van beroemde Italiaanse solisten als de castraat Senesino en de sopraan Anna Strada). De gangbare versie was jarenlang een mengvorm van beide versies, in 1858 uitgegeven in de Händel Complete Edition. Händel zelf greep in de periode 1739-1742 weer terug op de eerste versie.

Op hetzelfde thema werden eveneens opera's geschreven door M.-A. Charpentier (Les Amours d'Acis et Galatée, 1678), Lully (Acis et Galatée, 1686), Haydn (Acide, 1763) e.a.

Korte inhoud: De nimf Galatea (s) wacht op haar geliefde, de herder Acis (t), maar deze wordt door een medeminnaar, de cycloop Polyphemus, onder een rotsblok verpletterd. Zijn wegvloeiende bloed doet een nieuwe bron ontspringen.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links