Encyclopedie van de Opera - A

Les Abencerages

 

© Paul Korenhof

 

Abencérages, ou L'Étendard de Grenade, Les (De Abencerragen of De standaard van Granada) - opera in drie bedrijven van Cherubini. Libretto: Étienne de Jouy naar de roman Gonzalve de Cordoue van J.-P. Florian. Première: Parijs (Opéra), 6 april 1813.
Een van Cherubini's beste werken, getuigend van grote inventiviteit op het gebied van harmonie en instrumentatie. Politieke omstandigheden (de val van Napoleon) en de snel veranderende maatschappelijke omstandigheden deden deze opera - zoals vrijwel alle werken van Cherubini en zijn tijdgenoot Spontini - snel verdwijnen achter de groeiende populariteit van de grand-opéra van Auber, Rossini en Meyerbeer.

Korte inhoud: Granada, 1492. Almanzor (t), leider van de Abencerrajes (Moors geslacht dat een grote rol speelde in het koninkrijk Granada in de 15de eeuw) moet Granada verdedigen tegen de Spanjaarden. Na zijn overwinning wordt hij door jaloerse edelen ten val gebracht, maar hij wordt gered door tussenkomst van de door hem overwonnen Spaanse legeraanvoerder.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links