Encyclopedie van de Opera - A

Aap verslaat de knekelgeest

 

© Paul Korenhof

 

Aap verslaat de knekelgeest - stripopera voor solisten, kamerorkest, acteurs en acrobaten in twee bedrijven van Peter Schat. Libretto van de componist naar De bedevaart naar het westen van Wu Cheng-en en Wang Hsing-pei. Première: Amsterdam, 7 juni 1980.

Virtuoos geconstrueerde combinatie van sprookje, satire en allegorie op basis van een Chinees beeldverhaal uit de 16de eeuw. Evenals de circusopera Houdini heeft Schat Aap verslaat de knekelgeest niet geschreven voor het traditionele theater, maar voor een circusachtige entourage. De instrumentale begeleiding vertrouwde hij toe aan veertien musici, voor het merendeel blazers.
Anecdote: waarschijnlijnlijk de enige opera die op de dag van de wereldpremière twee maal achteren door de radio werd uitgezonden.

Korte inhoud: China, in mythische tijden. Aap (t) en zijn vrienden worden tijdens hun bedevaart naar het Westen belaagd door de Knekelgeest (s), die het onsterfelijk makende vlees van de monnik Hsuan-Tsang (ct) wil eten. Alle listen van de Knekelgeest blijken ontoereikend om Aap om de tuin te leiden en in een acrobatische finale wordt het demonenvolk van de Knekelgeest door het Apenvolk uitgeroeid.

terug naar alfabet

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links