DVD-recensie

The Salzburg Festival

 

© Aart van der Wal, november 2006

 

 

The Salzburg Festival

Film van Tony Palmer.

Geluid: stereo. Beeldformaat: 16:9. Ondertiteling in Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Chinees.

Digital Classics DC 10016 • 3.15' •

 

 

 

 

 

 


De regisseur Tony Palmer staat erom bekend dat hij creatieve en vakkundige producties aflevert. Daarop vormt deze documentaire geen uitzondering.

U wordt binnengeleid in de rijke geschiedenis van de Salzburger Festspiele met zowel zijn roemrijke als beladen aspecten.

Het gevolgde procédé is van vele andere documentaires bekend: vele personen die iets te vertellen hebben, afgewisseld met korte fragmenten uit het toneel-, opera- en concertrepertoire.

Een belangrijke plaats is ingeruimd voor de dramatische gebeurtenissen die tussen 1933 en 1946 zo'n groot stempel op het festival hebben gedrukt. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor de dirigenten die voor het Salzburgse cultuurpaleis van grote betekenis zijn geweest: Walter, Toscanini, Strauss, Böhm, Krauss, Furtwängler, Karajan, Levine, Muti, Rattle, Ozawa en Gergiev. Ook grote solisten komen voorbij: Barenboim, Fischer-Dieskau, Janowitz, Rothenberger, Ludwig, Backhaus, Jurinac, Lipp, Mutter, Brendel en anderen. U krijgt voorbeelden van spraakmakende ensceneringen voorgeschoteld en maakt kennis met regisseurs en intendanten, en met hun opvattingen over 'eigentijds theater'. Zo ontstaat uit al die beelden en verhalen langzamerhand de caleidoscoop van een rijke en fascinerende geschiedenis die tot op de huidige dag voortduurt. Overtuigend vormgegeven en met smaak en wijsheid gedoseerd is dit een prachtige documentaire geworden over een van de belangrijkste festivals. De met dit festival verbonden geur en nasmaak van de decadentie en de extravaganza worden evenmin onder stoelen of banken geschoven en dat maakt het beeld ook echt compleet. Salzburg heeft er werkelijk alles aan gedaan om de Festspiele niet tot een feest voor Jedermann (iedereen) te maken. Daarin is men ook uitstekend geslaagd. Wie zich wil laten overtuigen van de vercommercialisering en de marktwerking van het cultuurgoed kan zich geen betere film wensen. Jammer alleen dat de Nederlandse ondertiteling ontbreekt (de voertaal is Engels; ondertiteling in Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Chinees).

Klik hier voor Een vaste burcht was ons behoud... De Salzburger Festspiele


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links