Dirigenten

 Marcello Viotti (1955 ~ 2005)

 

© Aart van der Wal, 24 februari 2005

 

De Italiaanse dirigent Marcello Viotti overleed in de nacht van 16 op 17 februari in een ziekenhuis in München aan de gevolgen van een beroerte. Ondanks een spoedoperatie verslechterde zijn toestand snel. Hij was in München voor concerten met het Symfonieorkest van de Beierse omroep en werd tijdens een repetitie onwel.

Geboren uit Italiaanse ouders in Vallorbe, in het Frans sprekende deel van Zwitserland, studeerde hij piano, cello en zang aan het conservatorium in Lausanne en debuteerde hij in Genève als dirigent van het door hem opgericht blazersensemble Camarata Romana. Enige jaren later was hij ook de stichter van het Italiaans Internationaal Jeugdorkest.

Zijn carrière als dirigent begon pas goed nadat hij in 1982 de eerste prijs had gewonnen in het Italiaanse Gino Marinuzzi concours. Hij was achtereenvolgens chef-dirigent van bij de opera in Turijn, artistiek leider van het Stadttheater in Luzern, muziekdirecteur in Bremenen chef-dirigent van het Radio-Symphonieorchester Saarbrücken.

Van 1996 tot 1999 was Viotti one van de drie chef-dirigenten van het MDR-Symphonieorchester in Leipzig. In 1998 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het radio-orkest in München en was hij vervolgens een graag geziene gast in de belangrijkste Europese en Amerikaanse operahuizen. Ook trad hij regelmatig op in de belangrijkste festivals, zoals in Salzburg, Bregenz en Schleswig-Holstein.

Sinds januari 2002 bekleedde Viotti de functie van direttore musicale bij het Gran Teatro La Fenice in Venetië, waar hij furore maakte met glansuitvoeringen van onder andere Massenets Thais en Verdi's La traviata. In de lente van 2005 stond in Venetië Wagners Parsifal onder zijn leiding op het programma en daarnaast een optreden tijdens de Salzburger Festspiele met La traviata.

Viotti leidde vele orkesten, waaronder het Orchestre de la Suisse Romande, het Tonhalle-Orchester in Zürich, de Symfonieorkesten van Gothenburg, Oslo, New York, Berlijn en Wenen en Bamberg, maar ook het English Chamber Orchestra en het orkest van de Hessische omroep. Hij trad ook regelmatig op in Japan en Australië.

Zijn discografie omvat diverse bekende en minder bekende opera's, maar ook orkestwerken en recitals. Hij maakte voor diverse labels opnamen: Erato, Nightingale, EMI, BMG, Koch-Schwann, DG en Claves.

Marcello Viotti werd 50 jaar.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links