Dirigenten

 Sergiu Comissiona (1929 ~ 2005)

 

© Aart van der Wal, 6 maart 2005

 

Zaterdag jongstleden werd de Roemeens-Amerikaanse dirigent Sergiu Comissiona in een hotelkamer in Oklahoma City dood aangetroffen. Hij zou daar een concert dirigeren en overleed waarschijnlijk aan een hartaanval. Comissiona werd 76 jaar.

Al op vijfjarige leeftijd begon hij, toen nog op een kinderviool, zijn muzikale talenten te ontvouwen en wist hij niet meer dan vijf jaar later zelfs als orkestlid een positie te verwerven. Een van zijn dromen was dat de dirigent ziek zou worden en de piepjonge Sergiu dan op de bok kon springen.Hij zei er zelf van: "Dat gebeurde ook, en zonder dat de dirigent eerst vergiftigd hoefde te worden." Hij was pas 22 toen hij de leiding kreeg over de Roemeense staatsopera. In 1945, toen de communisten het in Roemenië voor het zeggen kregen, week Comissiona uit naar Israël, waar hij tot chef-dirigent van het Symfonieorkest van Haifa benoemd.

Comissiona was sinds juli 1976 Amerikaans staatsburger en woonde in New York, waar hij geruime tijd muziekdirecteur was van New York City Opera. Gedurende zijn lange carrière was hij onder meer verbonden aan de Symfonieorkesten van Houston en Vancouver, maar wat toch vooral in herinnering blijft is zijn succesvolle carrière als chef-dirigent van het Baltimore Symphony Orchestra.Gedurende de vijftien jaar dat hij in Baltimore werkzaam was droegen de orkestleden en het publiek hem op handen. Zoals een violiste het uitdrukte: "They were talking world-class when he was around. That had not happened before." Een voormalig bestuurslid van het orkest zei het zo: "Comissiona spent 15 years with the orchestra, transforming it from a little-known ensemble into a nationally respected orchestra. He led the symphony on its first international tour and was at the helm when it made its first recordings."

Ook in Europa was Comissiona als dirigent actief, waaronder in Zweden (Gothenburg, 1960-66) en in ons land. In 1998 beëindigde Comissiona zijn zestienjarige verbintenis met het Radio Filharmonisch Orkest dat toen op zoek was naar een dirigent die tenminste twaalf weken in Hilversum beschikbaar was, aan welke eis Comissiona niet kon of wilde voldoen. Edo de Waart werd zijn opvolger.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links