Componisten/werken

Kent u Christoph Graupner? (28)

 

© Gerard van der Leeuw, januari 2024

 

We naderen langzamerhand het einde van deze serie, maar doen dat in het besef dat er in Graupners muziek nog zeer veel te ontdekken valt. Ik was blij verrast met een onlangs uitgekomen cd uit Canada met de vioolsonates GWV 707-711. Weer een heel andere Graupner! Toegegeven het auteurschap van deze werken staat niet voor de volle honderd procent vast, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld een van de meest beroemde werken van Bach: de overbekende Toccata en Fuga in d-klein (BWV 565), die waarschijnlijk helemaal niet van Bach is … In elk geval zijn de meeste van deze werken in Graupners handschrift overgeleverd. En het zijn stuk voor stuk interessante stukken, waarin je duidelijk kunt horen hoe ver Graupner gaat in het ‘bevrijden’ van het klavecimbel van zijn functie als louter continuo instrument. Slechts in een sonate is er nog sprake van een echte basso continuo.

Het Allegro uit de Sonate GWV 710

In het tekstboekje schrijft violiste Naomi Dumas:

Les quatre Sonates pour violon et clavecin obligé, GWV 708– 711, de Graupner furent composées entre 1740 et 1744. Devant l’occasion qui lui était fournie de traiter une forme nouvelle et populaire, Graupner opta pour une approche ingénieuse qui consistait à exploiter la complexité de la marche des voix et des textures entre les deux instruments, contribuant ainsi à la structure à la fois mélodique et thématique des oeuvres. Depuis la juxtaposition des mélodies lyriques, des passages fugués et des échanges thématiques entre les instruments jusqu’au développement d’idées musicales dans des contextes harmoniques inusités, les richesses à découvrir dans ces pièces sont multiples.

Over de uitvoering van dit alles kan ik kort zijn: die geeft deze muziek het volle pond. Naomi Dumas, een leerlinge van o.a. Rachel Podger, weet precies hoe deze muziek tot leven gewekt moet worden. Caitlyn Koester speelt op een mooie kopie van een instrument van Michael Mietke die haar ter beschikking werd gesteld door klaveciniste Geneviève Soly, geen onbekende bij de Graupner liefhebbers. De totale speelduur is met nog geen 45 minuten, natuurlijk aan de korte kant, maar valt wel te verdedigen: Graupner schreef gewoon niet meer vioolsonates.

 

Graupner: Intégrale des sonates pour violon et clavecin

Akoya: Naomi Dumas (viool), Caitlyn Koester (klavecimbel)
m.m.v. Amanda Keesmaat (cello)
Atma Classique ACD24038 • 45' •
Opname: mei 2022, Église Saint-Augustin, Mirabel (Québec)

Naar de vorige aflevering / Naar de volgende aflevering


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links