Componisten/werken

Het orgeloeuvre van Jan Bonefaas (1926~2004)

 

© Gerben Mourik, oktober 2014

 

 
 

Jan Bonefaas in 1998
(© Gerco Schaap)

Op 20 februari 2014 was het tien jaar geleden dat de Gorkumse organist, improvisator en componist Jan Bonefaas overleed. Ter herinnering aan zijn nagedachtenis organiseerden de organisten Gerben Mourik en Aldert van Hoornaar en het Maartenskoor Gorinchem op 22 maart jl. een 'Bonefaas-dag' in de Grote Kerk in Gorinchem met lezingen, concerten, een expositie en een masterclass.
In de aanloop naar deze dag schreef ik een essay over het orgelouvre van Jan Bonefaas voor het maandblad De Orgelvriend en stelde oud-leerling Aldert van Hoornaar een werkenlijst voor orgel solo samen.

De orgelcomposities van Jan Bonefaas zijn bij liefhebbers van symfonische orgelmuziek wellicht niet zo bekend; een reden voor die relatieve onbekendheid van de composities zou kunnen zijn dat het merendeel van zijn ouvre (nog) niet is uitgegeven. Verder speelde Bonefaas de werken slechts een paar keer na voltooiing op zijn concerten; leerlingen kregen incidenteel een kopie van het een of ander maar wijd verbreid zijn de werken niet. Een aantal composities werd opgedragen aan bevriende collega's (zoals Choral I aan Feike Asma en Choral III aan Charles de Wolff). Van Asma is bekend dat hij het eerste Choral in één zomer (1972) op veel plaatsen in het land gespeeld heeft (Haarlem, Bolsward, Dordrecht, Zwolle enz.).

______________________
In Memoriam (pdf)
Werkenlijst (pdf)
Orgelwerken (pdf)
• Link naar Bonefaas-Anthologie (cd-bespreking op deze site)
Docu-Centrum Jan Bonefaas


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links