CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2019

Sophie Yates - Il Cembalo Transalpino

Music from the Fitzwilliam Collection: klavecimbelwerken van o.a. Marenzio, Caccini, Philips, Frescobaldi, Zipoli, Corelli.

Sophie Yates (klavecimbel)
Chandos CHAN 0819 • 65' •
Opname: nov. 2017, The Master's Lodge, Downing College, University of Cambridge

   

Il Cembalo Transalpino - Music from the Fitzwilliam Collection is een titel die tot misverstanden zou kunnen leiden, maar die door Sophie Yates welbewust is gekozen. Het repertoire op deze cd bestaat namelijk uit een keuze uit de Fitzwilliam Collection, en dat is iets anders dan het Fitzwilliam Virginal Book, hoewel een aantal werken zich in beide collecties bevinden. Het Virginal Book is een verzameling werken voor klavier uit de late zestiende en vroege zeventiende eeuw, bijeengebracht door een anonieme bron, en na veel omzwervingen terechtgekomen in het in 1816 gestichte Fitzwilliam Museum in Cambridge. In dat museum bevinden zich uiteraard nog veel meer manuscripten die Richard, Seventh Viscount Fitzwilliam of Merrion (1745-1816) in de loop van zijn leven verzamelde.

Minstens even belangrijk als de muziek die Yates selecteerde is het instrument dat zij voor deze opname uitkoos, en dat zich eveneens in het Fitzwilliam Museum bevindt. Het is een klavecimbel van de Toscaanse maker Giovanni Battista Boni, en stamt uit het jaar 1619. Het is een éénmanualig instrument, met een dispositie van drie achtvoeten, en werd in 1975 zorgvuldig gerestaureerd.

De titel geeft al aan dat het Sophie Yates te doen is geweest om de invloeden vanuit de overzijde van de Alpen op het Britse componeren te laten klinken. Dat doet ze onder andere door te kiezen voor Italiaanse madrigalen van Luca Marenzio en Giulio Caccini, in levendig geornamenteerde bewerkingen van Peter Philips. Het afsluitende werk van de cd komt als een aangename verrassing: een arrangement voor klavecimbel solo door Thomas Roseingrave van de Vioolsonate opus 5, nummer 7, van Arcangelo Corelli. De brug tussen Corelli en zijn Britse voorgangers wordt smaakvol geslagen door een Canzone van Domenico Zipoli.

In dit repertoire mag Sophie Yates gerust gelden als de Grande Dame van het Britse klavecimbel, niet alleen door haar virtuoze spel, maar ook door de boeiende repertoirekeuze en de musicologische inzichten, die ze toont in een uitgebreide toelichting van eigen hand. De sfeervolle opname neemt u mee naar de Master's Lodge in het Fitzwilliam Museum, de thuishaven van het schitterende Boni klavecimbel.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links