CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, september 2015

 

Enno Voorhorst: Bach - Pärt - Des Prez

Bach: Liebster Jesu BWV 731 - Prelude BWV 1006 - Prelude BWV 934 - Preludium 1, Das Wohltemperierte Klavier BWV 846 - Sinfonia uit Cantate 182 - Aria 'Mache dich, mein Herze rein' uit Mattheus Passion BWV 224 - Adagio & Fuga BWV 1001 - Sonatina uit Actus Tragicus BWV 106 - Prelude BWV 999 - Air uit Suite nr. 3 BWV 1068

Pärt: Spiegel im Spiegel - Fratres

Des Prez: Mille regrets

Enno Voorhorst (gitaar)

Forest Classics 001 63'

Opname: mei 2015, Protestantse Kerk, Engelen

https://www.youtube.com/

 

Twee jaar geleden bracht Enno Voorhorst een cd uit op het label Challenge, onder de titel 'Around Barrios' (klik hier voor de recensie). Hier presenteert hij zijn nieuwste uitgave als 'Bach - Pärt - Des Prez', die gezien de verdeling van het repertoire ook 'Around Bach' had kunnen heten. De titel van de cd verwijst naar Josquin des Prez, volgens het boekje zo'n beetje de grondlegger van de klassieke muziek, en een grote inspiratie voor zowel Johann Sebastian Bach als Arvo Pärt. Josquin had in zijn tijd de status van een popartiest, en zijn vierstemmige zetting van het chanson 'Mille regretz' is dan ook vele malen het onderwerp van bewerkingen geweest. Hier speelt Voorhorst de zetting voor vihuela van Luis de Narvaez, bekend als 'La Canción del Emperador'.

In 2002 maakte Voorhorst voor het label Naxos een cd met Bachbewerkingen van eigen hand, waaronder de Partita voor fluitsolo BWV 1013, Bachs eigen bewerking van het hoboconcert van Marcello en de Sonate voor vioolsolo in g, BWV 1001. De beide eerste delen van de Vioolsonate heeft hij hier opnieuw ingespeeld, voor het overige heeft Voorhorst vooral losse evergreens van de Thomascantor onder handen genomen. Zo is de Aria uit de Mattheuspassie een herschrijving van 'Cent Mille Chansons' van Frieda Boccara. De bewerking van BWV 934 - oorspronkelijk voor klavier - stamt van Augustin Barrios Mangoré, onder de titel 'Pequeno Estudio'.

Arvo Pärt wordt door velen beschouwd als een reïncarnatie van Bach, en bovendien wordt hij dit jaar tachtig. Een goede reden om twee van zijn bekendste werken bij de kop te nemen. Werken overigens die de componist zelf ook in talloze arrangementen het licht liet zien. Een bewijs voor het feit dat het bij Pärt vooral om de essentie van de noten gaat, en niet om de kleur van zijn instrumentatie. Dat is een eigenschap die hij dan weer deelt met Johann Sebastian. Ook hier stammen de arrangementen van zowel 'Spiegel im Spiegel' als 'Fratres' van de hand van Voorhorst.

Enno Voorhorst (1962) behoort tot de top van gitaarspelend Nederland, en is niet voor niets hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium. Op deze cd bewijst hij opnieuw dat hij niet alleen een begenadigd instrumentalist is, maar ook uitstekend in staat om stukken van uiteenlopende bezetting naar de snaren van zijn gitaar te transformeren. De opname is heel intiem getekend in het sfeervolle oude kerkje van het Brabantse Engelen. Hierboven vindt u de link naar een opname (met beeld) van de Air uit de Derde Suite van Bach. Overtuig uzelf.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links