CD-recensie

 

© Siebe Riedstra, oktober 2014

 

Voces8 - Nightscapes

Tallis: Te lucis ante terminum
Williams: Hymn to the Fallen
Hawes: Reflexionem - Quanta qualia
Sandé: Where I Sleep
Whitacre: The Seal Lullaby
Gjeilo: Second Eve
Rusby: Underneath the stars
Mealor: Locus iste
Britten: Corpus Christi Carol
Jenkins: Benedictus
Bruckner: Os justi
Biebl: Ave Maria
Lauridsen: O magnum mysterium

Christian Forshaw (saxofoon: Tallis, Hawes, Jenkins), Matthew Sharp (cello: Hawes), Lavinia Meijer (harp: Whitacre), Voces8

Decca 00289 4820988  64'

Opname: april 2013, L'Église Notre-Dame, Herment, Frankrijk

   

Deze uitgave kwam binnen als een digitale persmap en veroorzaakte aanvankelijk enige verwarring. De aangekondigde titel 'Nightscapes' verdwijnt zodra je de persmap openmaakt, dan heet de cd ineens Eventide. Na een beetje spoorzoeken kom je erachter dat het om één en dezelfde cd gaat, eerder dit jaar uitgebracht onder de titel Eventide en nu kennelijk in het kader van de actie Aangenaam Klassiek herdoopt als Nightscapes. Voces8 is een groep van acht zangers - een dubbelkwartet - in 2003 gestart en binnen luttele jaren een fenomenaal succes geworden. Diverse opnamen zijn in de prijzen gevallen - dit is hun eerste cd voor het label Decca.

Het is een cd geworden die veel meer is dan de som van zijn onderdelen. Verschillende oren zullen er ieder op hun eigen manier op reageren. Die van mij werden geprikkeld door de ontdekking van drie nieuwe componisten: Patrick Hawes, Ola Gjeilo en Paul Mealor. Alledrie hebben ze wereldwijd successen geboekt, en er zijn cd's verschenen met indrukwekkende verkoopcijfers. Dat de gemiddelde concertbezoeker ze niet kent is niet vreemd: hun muziek komt niet tot klinken in de concertzaal, ze klinkt veel beter in de kerk. Het heeft allemaal te maken met de nieuwe spiritualiteit, die een belangrijk segment van het klassieke muziekgebeuren heeft overgenomen. Waar de orkesten links en rechts bij bosjes sneuvelen springen er overal nieuwe koorformaties op - van vier tot veertig zangers.

Decca is van oudsher een grote speler onder de platenlabels. Waar de kleintjes van nu tevreden zijn wanneer ze uit de kosten raken leeft de oude droom van een bestseller ongehinderd voort. Dat is te merken zodra je deze schijf in de speler legt - of via de digitale persmap op iTunes binnenhaalt in mp3 formaat. Op de eerste track herleven oude tijden: de successen van het Hilliard Ensemble in combinatie met jazzsaxofonist Jan Garbarek. Die leverden het label ECM bepaald geen windeieren op, en er werd heel verschillend op gereageerd. Niemand kan ontkennen dat die klanken zich hoe dan ook, positief of negatief, in het geheugen hebben genesteld. Altsaxofonist Christian Forshaw krijgt hier de kans om te laten horen hoe hij reageert op de klanken van het motet Te lucis ante terminum van Thomas Tallis. Hij doet dat heel sfeervol, maar zonder de durf van Garbarek - die kwam van een andere planeet.

Voces8 is een weergaloos mooi ensemble, ze hebben een prachtig recital in elkaar gezet, en het klinkt ook in mp3 formaat indrukwekkend. Voor de ontdekking van drie nieuwe componisten ben ik ze dankbaar, en voor deze dappere poging om de muziek waar ze voor staan aan de man te brengen rest niets dan bewondering. Het belangrijkste is dat maar een handjevol componisten op dit programma niet meer meedoen: Tallis, Bruckner en Biebl leven niet meer. De rest is springlevend. Eigentijdse muziek die een eigentijds publiek vindt. OMG.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links